Милија Белић на "Новим реалностима"

Мултимедијални уметник Милија Белић ће учествовати на 60. париском салону апстрактне уметности "Нове реалности", од 8. до 15. априла. На овој изложби ће учествовати око четири стотине уметника из целог света у домену цртежа, графике, сликарства, вајарства и фотографије.

Мултимедијални уметник Милија Белић ће учествовати на значајном париском салону апстрактне уметности ''Нове реалности''.

Салон, који већ 60. годину за редом наставља традицију оснивача апстрактног покрета Делонеа, Ван Доесбурга, Егелинга, Лисицког, Кандинског, Мондријана, Маљевича и других, одржава се под покровитељством француског Министарства културе од 8. до 15. априла у Парк Флорал Паризу.

Овај салон окупиће око четири стотине уметника из целог света у домену цртежа, графике, сликарства, вајарства и фотографије.

Показујући од самог оснивања (1947) флексибилност и разумевање према новим тенденцијама, комитет салона је, уз ригорозну селекцију и презентацију уметника, знао да међу излагаче уврсти и уметнике који данас представљају носиоце савременог ликовног израза, као што су Агам, Дебре, Францис, Мичел, Мореле, Немур, Сулаж, Тангели, Виала.

Белић ће се представити се челичном бојеном скулптуром ''Готика'', насталом прошле године.

Скулптура одражава дух геометријске апстракције, којој је овај уметник остао веран и по којој је постао познат и у нашој средини, нарочито захваљујући двема последњим изложбама у Београду - у ''Галерији 73'' фебруара месеца, и у Галерији ''Прогрес'' септембра прошле године.

Белић, поред излагања на салону ''Нове реалности'', припрема за јесен самосталну изложбу скулптура у Паризу у Галерији ''Монод''.

Рођен је у Рудовцима 1954. године, а дипломирао је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду 1978. Био је стипендиста француске владе средином 80-их, а докторирао је уметност и науке о уметности на Сорбони 1994. године.

Аутор је више књига из домена теорије уметности (Мета Арт, СКЦ, Београд, 1997, Небеске прицце, Библиотека града Београда, 2000, Апологие ду рyтхме, Л'Харматтан, Париз, 2002, Омцикоус, Л'Аге д'Хомме, Лозана, 2004, Слика и свет, СКЦ, Београд, 2004...) и члан Међународног удружења ликовних критичара АИЦА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи