Изборни туризам о сопственом трошку

Странке ће саме сносити трошкове уколико се одлуче да пошаљу чланове проширеног састава бирачких одбора у иностранству, од путовања до смештаја и дневница, рекао је Вељко Одаловић, секретар Републичке изборне комисије. Државу је 1.630 посматрача у 38 земаља, 2008. године коштало око 1,5 милион евра!

Вељко Одаловић, секретар Републичке изборне комисије изјавио је да ће странке саме сносити трошкове уколико се одлуче да пошаљу контролоре на бирачка места у иностранству.

Сви учесници на парламентарним изборима имаће право, у складу са законом, да поставе своје посматраче на бирачка места. Ко одлучи да контролоре пошаље на биралишта у иностранству, мораће сам да сноси све њихове трошкове, од путовања до смештаја и дневница. За разлику од 2008. године, неће бити изборног туризма, казао је Одаловић за "Политику".

Од 22 листе, које су учествовале на изборима, 14 није прешло цензус, а већина их није освојила ни толико гласова колико је било потребно да се скупе потписи (10.000) да би се такмичиле. Баш ове листе искористиле су закон, али и одлуку РИК-а да финансира трошкове, да пошаљу своје контролоре у иностранство. Тако је државу 1.630 посматрача у 38 земаља коштало око 1,5 милион евра, наводи "Политика".

Одаловић је казао да право да пошаљу посматраче нису користиле ДС, СРС, СПС, Г17Плус, ДСС, дакле "странке које су и до тада и касније биле парламентарне, а ову могућност су, нажалост, искористиле групе грађана и остале странке".

РИК је сада, објаснио је Одаловић, свим учесницима избора оставио на вољу хоће ли или не слати посматраче или ће за тај посао ангажовати неког које уписан у бирачки списак у иностранству.

"Могу да бирају, али уколико одлуче да шаљу људе из Србије морају сами да сносе све трошкове, нема новца из буџета за те намене", рекао је секретар РИК-а.

"Председницима и члановима бирачког одбора и њиховим заменицима у сталном и проширеном саставу на бирачким местима у иностранству, припада једнократна накнада за рад у бирачком одбору и то - председницима и њиховим заменицима по 25 евра, а члановима и њиховим заменицима по 20 евра", навео је Одаловић.

Бирачки одбори у иностранству су у надлежности Министарства иностраних послова, рекао је Одаловић и додао да се они формирају од чланова наших дипломатско-конзуларних представништава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи