Бесплатно до држављанства

Од данас бесплатно држављанство Србије за Србе у региону саопштило је Министарство вера и дијаспоре. То се односи на сународнике са местом пребивалишта у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији, Мађарској, Румунији и Албанији. У Бањалуци бесплатна држављанства од јуче, потврдила генерални конзул Јадранка Дерајић.

Почела је примена Закључка који је Влада Србије донела на препоруку Савета за односе са Србима у региону, да се не наплаћују конзуларне и административне таксе приликом подношења захтева за добијање држављанства Републике Србије, саопштило је Министарство вера и дијаспоре.

Срби у региону ће имати прилику да потпуно бесплатно добију српско држављанство у складу са Законом о држављанству Републике Србије, рекао је Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре.

Срећковић је истакао да се тиме "још једном манифестује подршка нашим сународницима у остваривању њихових међународним стандардима загарантованих права, али и подршка у очувању националног идентитета".

"Ова одлука односи се на све наше сународнике са местом пребивалишта у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији, Мађарској, Румунији и Албанији", нагласио је Срећковић.

Уз одговарајуће обрасце који се добијају у конзулату односно Амбасади Републике Србије приликом подношења захтева, грађани су дужни да приложе и оригинале извода из матичне књиге рођених, венчаних и уверење о држављанству као и копије личне карте и пасоша земље у којој имају пребивалиште.

"Влада Србије ће у кратком року предложити и мере за поједностаљивање и скраћивање процедуре добијања српског држављанства, како би сви наши сународници који то желе у што краћем року могли постати држављани РС", наведено је у саопштењу.

Генерални конзулат Србије у Бањалуци почео је са применом одлуке Владе Србије којим се Срби у региону ослобађају обавезе плаћања административних и конзуларних такси и посебних трошкова приликом пријема у држављанство или престанка држављанства Србије, потврдила је генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Јадранка Дерајић.

"Генерални конзулат (28. марта) јуче је почео са примјеном Закључка Владе Србије о ослобађању Срба у региону од плаћања таксе. Њиме су обухваћени Срби из свих бивших република Југославије, укључујући и Албанију и Мађарску", рекла је Дерајићева.

"Сада се у редовном поступку рјешавају захтјеви од краја 2009. године", рекла је Дерајићева закључивши да процес добијања држављанства траје око две године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи