Виолина у промоцији српске културе

Друштво "Пријатељи српске културе" представља на Факултету музичке уметности изванредну виолину, дело јединог српског градитеља инструмената који је стекао међународно признање, Николаса (Николе) Васића. Та виолина ће бити употребљена у промовисању српске културе у иностранству.

Друштво "Пријатељи српске културе" основано пре неколико месеци са циљем да промовише српску културу на међународном нивоу, представља на Факултету музичке уметности изванредну виолину, дело јединог српског градитеља инструмената који је стекао међународно признање, Николаса (Николе) Васића.

Како је изјавила Сандра Белић, угледна виолончелисткиња и професор ФМУ, чланство Друштва су грађани Србије, Срби из дијаспоре и странци који осећају афинитет према српском народу и култури.

"Иако основано тек пре неколико месеци, Друштво је начинило први велики корак набавком виолине градитеља Васића који је живећи и стварајући у Америци, стекао такву репутацију да је и сам Јаша Хеифез поседовао његов инструмент, Хеифез је само један у низу великих уметника, гудача, који су имали Васићев инструмент и свирали на њему", казала је Белић.

Члан Друштва "Пријатељи српске културе" Белић најавила је да ће на састанку на ФМУ Друштво одлучити како ће ту виолину на најбољи могући начин употребити у промовисању српске културе у иностранству: дајући је на коришћење неком од најбољих студената ФМУ или неком страном младом музичару на привремену употребу, или на неки трећи начин.

Белић је испричала да је оснивач Друштва др Душан Ристић, Србин пореклом из Зворника, града у којем је поникао и велики градитељ инструмената Васић. Ристић живи и ради у Немачкој и веома је ангажован у одржавању српске традиције у нашој дијаспори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи