Музика Светислава Божића у Санкт Петербургу

У оквиру Међународног фестивала "Академија православне музике - Васкршњи концерти 2012", 3. априла, у Капели Санкт Петербурга биће уприличено ауторско вече српског композитора Светислава Божића. На репертоару ће бити "Молитва Рачана" и "Литургија светог Јована Златоустог".

Ауторско вече српског композитора Светислава Божића биће уприличено 3. априла у Капели Санкт Петербурга (Русија), у оквиру Међународног фестивала "Академија православне музике - Васкршњи концерти 2012".

Хор и симфонијски оркестар Државне академске капеле Санкт Петербурга извешће Божићеву "Молитву Рачана", духовни концерт за мешовити хор и гудаче, на стихове Гаврила Стефановића Венцловића и Милорада Павића.

На репертоару ће, како је најавио композитор, бити и "Литургија светог Јована Златоустог", за мешовити хор, која ће под диригентском палицом маестра Владислава Чернушенка први пут бити изведена у Русији.

Музика Светислава Божића извођена је 2006. године у Санкт Петербургу са оркестром и хором Капеле "Глинка" и диригентом Владиславом Чернушенком.

Светислав Д. Божић је рођен 1954. године у Лозници, редовни је професор на Факултету музичке уметности у Београду. Својим стваралаштвом негује и обнавља два витална поља музичке традиције: духовно и световно, како на плану хорске, тако и инструменталне оркестарско-симфонијске.

Стваралаштво овог композитора прати теоретски рад, па су тако настали научни радови и уметничко-стручне књиге.

Добитник је следећих награда: Стефан Првовенчани, Рачанска повеља, Награда Фондације "Браћа Карић", Награда "Вукове задужбине...

Музика Светислава Божића извођена је у Јапану, Кипру, Грчкој, Бугарској, Украјини, Мађарској, Италији, Швајцарској, Француској, Шпанији, Белгији, Енглеској, Немачкој, Америци, Шкотској, Португалији, Русији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи