Помоћ од милион и по долара на путу за Грачаницу

Српска студентска организација дијаспоре "28. јун" прикупила је 1,5 милиона долара за Медицински центар Грачаница. Акција је покренута средином октобра када је, музичар Филип Филипи, објавио песму "Косовка" на музичкој платформи "Ај тјунс" (iTunes) како би сакупио средства и указао на нехумане услове живота Срба на Косову.

Српска студентска организација дијаспоре "28. јун", која је организовала кампању за прикупљање помоћи Србима на Косову, саопштила је да је прикупила 1,5 милиона долара и то за Медицински центар Грачаница.

Донација се састоји од медицинских средстава у вредности од преко 1,5 милиона долара. Контејнери са опремом напустили су америчку луку у Сијетлу 12. марта и тренутно су на путу за Грчку одакле ће бити транспортовани кроз Македонију до Грачанице. Средства би Медицинском центру требало да буду достављења пре Васкрса, 15. априла.

Напори да се пројекат реализује, како је рекао председник организације "28. јун" Филип Филипи, трајали су више од шест месеци.

Кампања је ујединила српску заједницу у више од 80 градова и преко 30 земаља што је резултирало прибављеном опремом.

Акција је покренута средином октобра када је, музичар и председник организације 28. јун, Филипи, чији су преци са Косова, објавио песму "Косовка". Он је песму објавио на музичкој платформи ,,Ај Тјунс (iTunes) како би скупио средства и указао на нехумане услове живота Срба на Косову.

Излазак песме пратила је и слика потпредседника организације "28. јун", Марка Шејата. Слика представља ажурирану верзију чувене ,,Косовке девојке'' и представљена је на аукцији како би се прикупила додатна средства. Преко 1000 постера ове слике је штампано и послато српским заједницама у дијаспори уз поруку кампање ,,Ми смо са вама''.

Организација је сарађивала са извесним бројем група као што су Eagles Nest Foundation, Спас српској деци (Save Serbian Children), Директан утицај САД (Direct Effect USA), Српска православна организација младих (SOYA), Српска студентска организација (S.S.O.), Универзитет Илиноис у Чикагу (University of Illinois in Chicago), Косовски завет, црква Светог Саве у Хјустону (St. Sava Church), црква Свете Петке у Мелбурну (St. Petka Church), и Уједињене српске дијаспоре.

Никола Перић, директор оранизације "28.јун", био је на челу акције у јужном делу Онтариja, у Канади где живи велики број Срба.

Прикупљање средства у Сједињеним државама су организовали чланови организације "28.јун" Мило Дубак на средњем западу и Андрија Станојчић на југу, Саша Додош је покривао западну обалу, а Сабрина Радаковић је била задужена за интернационалну покривеност.

Значајан допринос дали су и Џејн Ким, Милош Шупица, др Катарина Варинац - Божић, др Славко Токановић, Милић Станковић, београдска реп група ,,Београдски синдикат'' и друге јавне личности које су поделиле намеру акције са својим фановима, путем друштвених мрежа.

Политичка ситуација на Косову је учинила да преговори поводом царињења трају неколико месеци.

,,Након контактирања УН, ЕУЛЕКС-а, ЕУ, Црвеног Крста, Светске здравствене организације и многих других, без успеха, морали смо да посегнемо за приватним контактима како бисмо контејнер безбедно допремили до Косова. Повремено, ова кампања је представљала скоро немогућ задатак, али смо га преовладали јер је циљ био вредан свих напора. Ово је најозбиљнији пројекат у ком сам учествовао'', изјавио је Филипи.

,,Моји другови и ја смо борили једну другачију борбу: ону која промовише правду, очување нације, њену рехабилитацију и усавршавање, и ја сам веома поносан што сам део овог пројекта. Надам се да ће Срби широм света пратити овај пример и да ће увидети колико можемо постићи када делујемо као уједињена сила'', рекао је Марко Шејат, потпредседник организације.

"28.јун" је српска студентска организација која је се бави политичким, социјалним и хуманистичким односима који се тичу српских интереса. Претходна кампања се бавила бојкотом Челси Хендлер и њене телевизијске емисије која је представила српски народ и државу Србију у негативном светлу.

Јануара 2012. организација је послала јавно писмо Џолијевој, поводом филма ,,У земљи крви и меда' 'како би указала на могуће последице њеног филма са глобалног становишта. Организација је имала велики утицај на бојкот њеног филма у Србији и републици Српској.

Српска студентска организација дијаспоре "28. јун", бави се политичким, социјалним и хуманистичким односима који се тичу српских интереса и снажно се ослања на допринос српских заједница широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи