Девизне дознаке доприносе економској стабилности

Прилив по основу девизних дознака из дијапсоре допринео је очувању макроекономске и стабилности курса девиза у Србији, изјавио је Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре. У Србију је од 2000. до 2010. по том основу ушло 30 одсто више новца него по основу страних инвестиција, мада је eкономски потенцијал српске дијаспоре знатно већи, истакао је Срећковић.

Прилив по основу девизних дознака из дијапсоре допринео је очувању макроекономске и стабилности курса девиза у Србији, нагласио је поново Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре обраћајући се студентима Високе струковне школи за предузетништво.

"Један је од разлога због којих је Србија успела да очува макроеконосмку стабилност, за разлику од неких других земаља у региону које су чак и чланице ЕУ, јесте прилив по основу девизних дознака из дијаспоре", навео је Срећковић.

Он је у обраћању студентима Високе струковне школи за предузетништво истакао да се прилив по основу дознака из расејања који је у прошлој години износио 5,5 милијарди евра рефлектовао и на стабилност девизног курса.

Срећковић је напоменуо да огроман финансијски потренцијал дијаспоре, који је неспоран, са финалне потрошње треба усмери у привреду.

"У Србију је од 2000. до 2010. по основу девизних дозанака ушло 30 одсто више новца него по основу страних инвестиција", казао је Срећковић.

Како је навео, укупна вредност девизних дознака из дијаспоре у том периоду је 41 милијарда долара, а инвестиција тек око 550 милиона долара, пре свега, у мала и средња предузећа у којима ради између 22.000 и 25.000 људи.

Срећковић је навео да је то далеко од занемарљивог, али да су економски потенцијали српске дијаспоре знатно већи, посебно имајући у виду да је Србија седма у свету када се мери учешће девизних дознака у БДП.

"Морамо бити свесни да ниједном озбиљном, великом инвеститору наше тржиште није приоритетно", рекао је министар, истакавши значај економске дипломатије за Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи