На Опленцу до јесени

Влада Србије ће на седници донети одлуку о образовању организационог одбора за ексхумацију и пренос посмртних остатака кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе Карађорђевића из Лозане на Опленац, што би требало да буде завршено до јесени, најавио је Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре.

Одлуку о образовању организационог одбора за ексхумацију и пренос посмртних остатака кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе Карађорђевића из Лозане на Опленац, што би требало да буде завршено до јесени, Влада Србије ће донети на седници 22. марта, најавио је Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре.

Срећковић је рекао да су се након одлуке о судској рехабилитацији кнеза Павла, која је донета крајем прошле године, створили услови да његови посмртни остаци, уз државне почасти, буду пренесени у породичну крипту цркве Светога Ђорђа на Опленцу.

"Одлука о рехабилитацији омогућава да се пренос остатака обави уз државничке почасти, будући да је кнез Павле био на челу намесништва малолетног наследника престола краља Петра Другог од 1934. до 1941. године, што подразумева да је био признати владар Краљевине Југославије, чији је наследник Србија", објаснио је Срећковић.

Он је нагласио да се након судске одлуке о рехабилитацији стварају услови да се исправи велика историјска неправда и да то показује да је Србија спремна да стави тачку на прошлост и да сукобе, који су се догађали у народу претходних деценија, стави по страни и окрене се будућности.

"Ови симболични гестови Србије су значајни и у цивилизајцијском и историјском смислу и они указују да никада више не треба да дозволимо да се дубоке поделе у народу рефлектују на судбину државе", истакао је министар.

Он је напоменуо да је иницијативу за пренос остатака дала принцеза Јелисавета Карађорђевић, кћерка кнеза Павла, а подржала Српска православна црква.

Срећковић очекује да ће цео процес преноса посмртних остатака бити завршен на јесен, када је дозвољена ексхумација од стране швајцарских власти.

Виши суд у Београду децембра 2011. године рехабилитовао је кнеза Павла, некадашњег намесника Краљевине Југославије, поништивши одлуку Државне комисије из септембра 1945. године, којом је он био проглашен за злочинца.

Истовремено су поништене и све правне последице те одлуке, а пред судом је доказано да је, одлуком из 1945. године, кнез Павле био проглашен злочинцем из идеолошко-политичких разлога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи