Проверити бирачки списак

Грађанима Србије у дијаспори који намеравају да гласају на предстојећим изборима саветује се да провере да ли се налазе на бирачком списку. Последњи рок за упис у бирачки списак је 14. април. То се може обавити у дипломатско - конзуларним представништвима или у општини у Србији у којој је грађанин пријављен.

Јединствен бирачки списак који ће послужити као база за гласање на предстојећим парламентарним изборима у Србији омогућиће грађанима да гласају и ван свог места пребивалишта. То право имају и бирачи из дијаспоре под истим условима ако буду одлучили да гласају у отаџбини, а у случају да гласају у иностранству, процедура ће бити иста као и 2008. - гласаће у најближем дипломатском - конзуларном представништву.

"Јединствен бирачки списак је база која ће преласком на електронски систем дијаспори да омогући учешће на изборима без обзира где наши људи живе", наглашава Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре.

Држављани Србије који планирају да дођу у матицу због избора, требало би претходно да провере да ли су уписани у бирачки списак.

Захтев за упис у евиденцију бирача може да се поднесе најкасније пет дана пре закључења бирачког списка у општинској управи у Србији где је грађанин пријављен, односно где буде желео да гласа.

У дипломатским представништвима до полoвине априла грађани у дијаспори могу да се упишу у бирачки списак, или да провере да ли су већ у евиденцији бирача.

Од 51.200 уписаних грађана из дијаспоре свој глас је на прошлим изборима дало тек 18000. Нашa дијаспора слаб одзив правда компликованом процедуром, даљином, али и слабим интересовањем матице да их укључи у изборни процес.

Срби у расејању желе да им матица олакша гласање, да омогући гласање поштом, путем интернета или у клубовима српских исељеника. Гласање у амбасадама и конзулатима у великим државама је отежано. Рецимо, у Аустралији треба прећи 200 000 километара до гласачког места.

Пошто су избори 6. маја последњи рок за упис у бирачки списак је 14. април, a грађанима који живе у расејању се саветује да обавезно до овог датума провере да ли се налазе на бирачком списку.

На сајту Културног центра Срба у Македонији - Спона стоји обавештење да сви држављани Републике Србије, који бораве у Републици Македонији, могу, ради учешћа на изборима, да поднесу у Амбасади Републике Србије у Скопљу, (Питу Гули бр. 8), захтев за упис у Бирачки списак. Захтев се попуњава у Амбасади у Скопљу и може се поднети до 12. априла 2012. год. Приликом доласка потребно је понети личну карту (због ЈМБГ) и пасош.

Осим ових административних инструкција на порталу Споне наглашавају да ће на предстојећим изборима моћи да гласају само држављани Србије који попуне захтев за упис у бирачки списак у предвиђеном року, и напомињу да претходни бирачки спискови за гласање у иностранству не важе.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи