Бесплатно држављанство - реакције из региона

Одлука Владе Србије да Србима из региона укине плаћање административних и конзуларних такси при процедури добијања држављанства, обрадовала је Србе Македоније. Милутин Станчић из Споне апелује и на скраћење "бирократског маратона".

Одлука Владе Србије о додатним олакшицама у процедури за стицање држављанства Србије, укључујући и укидање такси за Србе из земаља региона, обрадовала је Србе у Македонији.

"Судећи према искуствима која су до сада имали у том погледу, најновија одлука о додатним олакшицама, објављена на прошлонедељном састанку који смо имали код председника Србије Бориса Тадића, охрабрује наше људи и у овој земљи да, сходно законским условима, поднесу захтеве за стицање држављанства матице Србије", рекао је Милутин Станчић, директор Културног центра Срба у Македонији - Спона, Скопље.

Знатан део Срба из Македоније, упркос чињеници да по закону имају право на држављанство Србије, није ни покушавао да подноси документацију у конзуларном одељењу Амбасаде Србије у Скопљу, из простог разлога што је такса у том поступку за већину била превисока.

Имајући у виду материјално стање већинског дела српског становништва у овој земљи, посебно из сеоских средина, трошкови за таксе по том основу за једну четворочлану породицу нису дозвољавали такав издатак, по многима чак и како кажу и - луксуз.

У ишчекивању практичне примене одлуке са поменутим олакшицама за стицање држављанства Србије, без финансијске надокнаде за таксе, Срби из Македоније, попут сународника из других земаља у окружењу који такође имају права на поменуте олакшице, у првим реакцијама указују на неопходност и додатног скраћења и поједностављења саме процедуре за добијање држављанства, истиче се у саопштењу Споне.

"Досадашња искуства са чекањем на добијање документа о стеченом праву на држављанство трајала су и по неколико година. Срби из Македоније не оправдавају и не виде разлоге за такав бирократски маратон. Таквих примера је доста, било да су захтеви подношени преко конзуларног одељења Амбасаде Србије у Скопљу, или преко надлежних служби СУП-а у Србији", рекао је Станчич.

Влада Србије је прошле недеље објавила да ће сносити трошкове републичких административних и конзуларних такси, као и посебних трошкова за грађане из региона који желе да добију српско држављанство или да се из држављанства одјаве. Ти трошкови износили су и до 203 евра, у зависности од правног основа.

Одлука Владе Србије односи се на грађане из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Румуније, Мађарске и Албаније.

Милорад Додик, председник Републике Српске, на састанку Срба из региона са председником Тадићем протекле недеље, рекао је да су пракса и компликоване процедуре изазвали застој у добијању држављанства.

"Нама је важно да сви у Републици Српској који желе и добију то држављанство", рекао је Додик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи