Срби из региона код Тадића

На састанку Савета за односе са Србима региона са представницима Срба из региона, између осталог, истакнуто да Република Србија преузима трошкове конзуларних такси код пријема и отпуста из држављанства Србије за Србе у земљама региона.

Председник Србије Борис Тадић разговарао је у Београду са представницима Срба из региона о сарадњи, заштити интереса и унапређењу положаја српских заједница у земљама у окружењу и развоју добросуседских односа.

Председник Тадић је нагласио да Срби треба да буду лојални грађани држава у којима живе, а да ће Србија наставити да подржава и подстиче све активности и пројекте усмерене ка очувању националног идентитета Срба у региону.

Тадић је истакао да је Влада Србије реализовала одлуку са претходне седнице Савета за односе са Србима у региону, којом трошкове конзуларних такси код пријема и отпуста из држављанства Србије за Србе у земљама региона, преузима Република Србија, саопштила је Прес-служба председника.

Представници Срба из региона изразили су задовољство због стицања статуса кандидата за чланство у ЕУ и истакли да је напредак Србије у процесу евроинтеграција од великог значаја за све државе и грађане региона.

Савет за односе са Србима у региону чине председник Србије, премијер, министри спољних послова, вере и дијаспоре, просвете, културе и финансија, као и председник Владе Војводине, представник Српске православне цркве и комесар Комесаријата за избеглице.

Састанци Савета с представницима Срба из дијаспоре одржавају се једном до два пута годишње.

Савет за односе са Србима у региону основан је у децембру 2009. године, а задатак тог државног тела је очување идентитета и језика Срба у дијаспори, као и заштита њихових интереса.

Непосредно пре почетка састанка Миодраг Линта, председник Коалиције удружења избеглица предао је председнику Тадићу отворено писмо у којем се, између осталог, поставља питање Тадићу "зашто није подржао иницијативу Коалиције да се отвори суштински дијалог са Загребом, Сарајевом и Љубљаном о проналажењу правичног и трајног решења проблема оштећених грађана и правних лица на темељу Анекса Г Бечког споразума о сукцесији".

Коалиција удружења избеглица затражила је од председника Србије Бориса Тадића да одговори јавности зашто није подржао петицију коју је потписало 70.000 избеглих и прогнаних за враћање одузетих имовинских и стечених права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи