Сећање на Бранка Радичевића

У оквиру манифестације "Дан Темишвара" у Новом Саду 15. марта се у Градској библиотеци свечано обележава 188. годишњица рођења Бранка Радичевића у оквиру које ће се представити и издаваштво Срба из Темишвара. Радичевић је у Темишвару провео неколико година и написао своју прву песму на српском језику.

Издаваштво Срба из Темишвара представља се у новосадској Гадској библиотеци 15. марта у оквиру свечаног обележавања 188. годишњице рођења Бранка Радичевића у организацији "Бранковог кола" из Сремских Карловаца.

У програму ће учествовати гости из Темишвара: Стеван Бугарски, писац, научник, истраживач српске културне и духовне баштине Срба у Румунији и члан Управног одбора Матице српске, песник, професор универзитета, Славомир Гвозденовић, председник Савеза Срба у Румунији и Горан Мракић, песник и афористичар.

Књижевник Ненад Грујичић, директор "Бранковог кола", одржаће поздравну реч а у уметничком програму учествоваће драмски и музички уметници: Тихомир Станић, Соња Младенов, Бошко Петров, Верица Николић, Агота Виткаи Кучера и Давид Клем.

Грујичић је овим поводом изјавио да је Бранко Радичевић провео у Темишвару неколико година и написао своју прву песму на српском језику ''Девојка на студенцу'' 1843. године.

"С јесени 1841. године, завршивши шест разреда најстарије српске гимназије у Сремским Карловцима, Алексије (Бранко) Радичевић долази у Темишвар и уписује ''мудрољубије'' (филозофију), седми и осми разред гимназије", испричао је Грујичић.

Образовани Бранков отац, Теодор Радичевић, радио је као царински службеник у Темишвару. У његовој богатој библиотеци, Бранко чита Вергилија, Хорација и Хомера, али и Бокача, Таса, Бајрона, Молијера, Милтон, Лафонтена и друге. Нарочито је Бранко читао немачке ауторе, Шилера, Гетеа, Уланда, Клопштока, Ранкеа и Хајнеа.

Из Темишвара Радичевић одлази у Беч, где под именом Бранко објављује своју прву књигу ''Песме'' (1847).

У списку пренумеранта, на крају књиге, налази се највише Срба из Темишвара.

Бранков брат Стеван, такође ''слушатељ мудрољубија'', умире у Темишвару 1845. године.

Песму ''Кад млидијах умрети'', Бранко је посветио брату Стевану у време његове болести пред смрт у Темишвару.

Данас се у Темишвару налазе гробови и споменици Теодору и Стевану Радичевићу.

За живота, Бранко је свога оца и гроб брата Стевана посетио у Темишвару августа 1849. године.

Прошле године, 17. децембра, "Бранково коло" је у Темишвару обележило 170. годишњицу доласка Бранка Радичевића у овај град.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи