Поетски сусрет у Базелу

У Базелу ће 25. марта бити организован поетски сусрет са књижевницом Нином Живанчевић која живи и ради у Паризу. Објављивала је у Паризу, Њујорку и Београду. Добитник је три књижевне награде.

Нина Живанчевић, песникиња, прозни и драмски писац, критичар, универзитетски професор и преводилац, 25. марта биће гост Базела у организацији Tenenum Art Projekta. Поетски сусрет са песникињом одржаће се у Blotzheimerstrasse 61 у Базелу.

Предавала је на више универзитета и института у САД, као и енглески језик и књижевност у Француској и на многим универзитетима и колеџима у Европи.

Објављивала у Паризу, Њујорку и Београду, а добила је три књижевне награде. Уредила је и била заступљена у бројним антологијама савремене светске поезије.

Активно је радила за позориште и радио, а четири њене драме постављене су и емитоване у САД и Великој Британији.

"Службени гласник" је објавио и њену књигу разговора "Изненадни блесак" - са некима од најважнијих интелектуалаца нашег доба: Жаном Бодријаром, Жан-Пјером Фајем, Јулијом Кристевом, Вилијамом Бароузом, Аленом Гинзбергом и другима. Сарађивала је са најугледнијим америчким књижевним и уметничким часописима.

Живи и ради у Паризу, где је, на Сорбони, одбранила докторат о Црњанском. Објавила је преко 50 наслова, а њена најновија књига поезије је "Исцелење". Предаје позоришну авангарду на истом Универзитету у Паризу.

Пошто већ дуги низ година живи ван домовине, сматра да се разлике које су у отаџбини деловале непремостиво бришу што се више удаљавамо од ње. Каже да тачно зна и осећа како биће из наших крајева може да одреагује, било по боји одеће, јелу које ће изабрати, или по начину размишљања. Зато за њу Византија није само филозофско-историјски појам, већ и филозофско-естетски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи