Српски дани у Штајерским покрајинама

У оквиру програма Европска престоница културе Марибор 2012. одржани су традиционални Српски културни дани у Штајерским покрајинама. Члановима Штајерске заједнице су почетком марта представљени српски књижевници. Миодраг Јакшић, државни секретар Министарства за дијаспору разговарао са Србима из штајерске заједнице.

Организатор традиционалних дана српске културе је Српско културно друштво Штајерска заједница из Марибора. Ове године су представили четири српска књижевника. У »Литерарној хиши« у Марибору представили су се: Миодраг Јакшић (Београд), Гордана Влајић (Панчево), Сања Петровић (Нови Сад) и Владимир Благојевић (Београд).

Српске књижевнике представили су Марјан Пунгартник, словеначки књижевник, председник мариборског литерарног друштва и Раде Бакрачевић, главни уредник »Штајерских новости«. Коорганизатор представљања српских књижевника били су: Литерарно друштво Марибор, »Јавни склад за културне дејавности ЈСКД« Марибор и »Литерарна хиша Марибор«.

На књижевно вече су, између осталих стигли: Милка Кнежевић, председница међународног клуба пријатељства из Вараждина, Иван Обрадовић, представник Православне општине Марибор, Марко Мандир, председник Хрватског културног друштва Марибор, Радован Милић, председник и Метка Обрул, секретар друштва »Сретење« из Словенских Коњица, Радмила Радојевић, певачица српске народне музике и више представника културних организација из Марибора и Граца.

Представници Срба из Штајерске заједнице водили разговоре са Миодрагом Јакшићем, државним секретаром министарства вера и дијаспоре Републике Србије.

Приликом ових сусрета договорено да Марјан Пунгартник и Раде Бакрачевић, преведу на словеначки језик песме Миодрага Јакшића. На крају се Раде Бакрачевић захвалио српским књижевницима и похвалио сарадњу са ЈСКД Словеније и литерарним друштвом Марибор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи