Преминуо Ричард Милановић

Ричард Милановић, пословни и политички лидер индијанске заједнице у САД, преминуо је у недељу у Ајзенхауер медицинском центру (Eisenhower Medical Center) у Калифорнији , након дуге и тешке борбе са раком. Имао је 69 година.

Ричард Милановић, Србин индијанске крви, један од најмоћнијих поглавица у САД, и врло успешан бизнисмен преминуо је у 69. години након тешке болести.

"Мој отац је био заиста велики човек и вођа. Ово је веома тешко време за све нас, али и за многе људе на чије је животе утицао у током година", рекла је поводом смрти свог оца, Милановићева ћерка Тристан.

Отац Ричарда Милановића био је Стеван Милановић, Србин из Загреба, који се двадесетих година прошлог века одселио у САД. У Палм Спрингсу упознао је Лаверн Мигел, Индијанку из племена Агва Калијенте. Венчали су се 1929. године. и 1943. године добили сина.

Ричард Милановић је одрастао са мајком у Палм Спрингсу, у резервату, у коме је племе Агва Калијенте имало више од 30.000 јутара земље. Оца је упознао тек са петнаест година.

 Био је пословни и политички лидер индијанске заједнице. Почео је као члан племенског савета 1978. и веома брзо је напредовао у хијерархији. Обављао је дужност секретара племенског савета од 1982 to 1984, када је постао председник.

На функцији председника племенског савета племена Аква Калијенте спроводио је реформе и уводио новине коју се највећим делом односиле на економију не само у племену, већ и у оквиру западног дела Coachella Valley-а, долине у близини Палм Спрингса одакле потиче Аква Калијенте племе.

Милановић је такође обављао дужност председавајућег саветодавном комитету при Канцеларији специјалног повереника U.S. Department-а.

Између осталих функција био је члан Савета Бироа за управљањем калифорнијском пустињом (Bureau of Land Management's California Desert Advisory Council) и Комисије за очување наслеђа америчких староседелаца - Индијанаца (Native American Heritage Commission).

Милановић је током 14 година учешћем у пројекту, "Hike 4 Hope" подржавао борбу против рака код жена.

„Милановић је можда изгубио своју битку, али је донео наду многима који се боре против рака", рекла је поводом смрти Милановића, Ајлин Стерн (Eileen Stern), оснивач манифестације "Hike 4 Hope" (Пешачите за наду).

Ричард Милановић је такође био партнер Међународног филмског фестивала у Палм Спрингсу (Palm Springs International Film Festival) , где је са градоначелником био домаћин бројним филмских редитељима и глумцима.

Служио је у америчкој војци од 1960- те до 1963. Вратио се у школу 1994. са циљем да испуни своју животну амбицију и стекнте универзитетску диплому на Редлендс Универзитету (University of Redlands), 1996. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи