Лакше до посла у Чешкој

Чешко министарство рада ублажава услове за запошљавање странаца из земаља ван Европске уније, међу којима су и Срби на 10. месту најприсутнијих народа. Од почетка године странци су могли да добију дозволу најдуже на пола године, а морали су да доказују и своје образовање.

Чешко министарство рада, под притиском фирми, ублажава услове за запошљавање странаца из земаља ван Европске уније (ЕУ), међу којима су и Срби на 10. месту најприсутнијих народа.

Добијање радне дозволе за раднике из земаља ван ЕУ од почетка ове године је постало веома проблематично јер је влада либерално конзервативног премијера Петра Нечас знатно построжила услове.

Странци су могли да добију дозволу најдуже на пола године, а поред тога су морали да доказују своје образовање.

Низ међународних компанија се, међутим, супротставило новим правилима јер их то спречава да ангажују дефицитарне стручњаке.

"Имамо велики недостатак квалификоване радне снаге, а не можемо да их ангажујемо", казала је Милана Јабуркова из "Ај-би-ема" (ИБМ) за прашки дневник "Лидове новини" (ЛН).

Фирме су преко организација као што су Савез индустрије и трговине, Чекинвест и Америчка привредна комора извршили притисак на Министарство рада.

"Ти радници стварају, не само нове капацитете, него и чувају или отварају нова радна места за Чехе", рекао је Винстон Стејси, извршни директор Америчке привредне коморе у Чешкој.

Министарство је реаговало тако што ових дана мења упутства за службе за запошљавање.

"Убрзо ће бити издата прецизна упутства на који начин окружне филијале завода за тржиште рада треба да реализују политику запошљавања странаца", навео је Карел Махотка, заменик министра за рад у саопштењу за медије.

Махотка није хтео да саопшти конкретније информације.

"ЛН" су сазнале да ће, уместо шестомесечне радне дозволе, странци са средњошколским образовањем моћи да добију дозволу на годину, а они са факултетом на две године.

"Док то не буде црно на белом, није сигурно", рекла је за "ЛН" Владимира Дрбалова из Савеза индустрије и саобраћаја.

Према информацијама "ЛН", оно где Министарство неће да направи компромис, је нострификација диплома, односно процес током кога надлежна чешка институција треба да потврди образовање странца.

Оно је често дијаметрално различито од чешког образовања, што је обично и разлог због кога се ти људи запошљавају.

При нострификацији им реално прети испитивање, као на матури, што може довести до тога да страни кандидат за посао у Чешкој добро размисли о томе.

Раније је било довољно да странац поднесе диплому или сертификат.

И даље ће важити да странци из земаља ван ЕУ без образовања неће моћи на чешко тржиште рада.

У Чешкој је из земаља ван ЕУ, према подацима од 31. децембра 2011, убедљиво највише радника из Украјине - 35.250, затим Русије 3.931, Монголије, Вијетнама, Молдавије, Сједињених Америчких Држава, Народне Републике Кине, Белорусије, Узбекистана, и Србије, њих 742.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи