Награда за научни допринос Аустрији

Др Гордани Поповић, изасланику аустријске владе у Европском савету за науку у Бриселу, поводом 101. Дана жена, у Бечу додељена је награда "Миа 2012". Награда се уручује женама странкињама које су дале изузетан допринос држави Аустрији.

Др Гордани Поповић, изасланику аустријске владе у Европском савету за науку у Бриселу, поводом 101. Дана жена, у Бечу додељена је награда "Миа 2012".

Награда "Миа 2012" је др Гордани Поповић уручена у присуству председника Аустрије Хајнца Фишера, министра науке Карлхајнца Техтерлајна и државног секретара за интеграције Себастиана Курца.

Награда "Миа", која је додељена пети пут, уручује се женама странкињама које су дале посебан допринос држави Аустрији. Жири је одлучио да овогодишњу награду у области "науке и истраживања" додели Поповићевој, родом из Неготина, која је задужена за координацију тима за буџетирање пројеката у оквиру програма ИДЕАС (ресор науке и технологије).

Иначе, буџет ИДЕАС програма је 7,5 милијарди евра и служи за финансирање научног истраживања. У тиму програма ИДЕАС ангажовани су и добитници Нобелове награде за физику, хемију, медицину и економију.

Др Гордана Поповић се бави и хуманитарним радом, у оквиру којег је обезбедила око 10.000 евра Колу српских сестара из Неготина за помоћ деци из социјално угрожених породица и деци избеглицама, а деци Србије помаже и личним донацијама. Др Поповић је од 1992. у Аустрији, где је најпре радила на Техничком универзитету као асистент, а потом и као професор.

Од 2002. др Поповић је у Бриселу где је најпре била национални експерт при Европској комисији, а потом у Европском савету за науку, који је део Европске комисије и припада Генералном директорату за науку.

Поповићева, која је завршила Електротехнички факултет у Београду, бавила се истраживачким и научним радом, а докторирала је на тему нанотехнологија и микросистема.

За изузетне резултате у истраживачком раду добила је аустријско држављанство, уз могућност задржавања српског пасоша, којег, како каже, не жели да се одрекне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи