Мали професионалци у "Младости"

Некада смо били аматери, a данас захваљујући новим технологијама имамо професионалце у културно - уметничким друштвима широм дијаспоре рекла је Летица Живковић, председница КУД "Младост" из Париза које ће бити једно од 50 друштава на Европској смотри фолклора, 26. и 27. маја у Чачку.

У представљању земље и њених вредности неоспорна улога припада дијаспори. Летица Живковић је оснивач и од 1979. покретач активности КУД Младост у Паризу, које својим мултимедијалним програмом и сарадњом са француским уметницима приближава културу Србије другим културама и народима у Европској унији.

Неколико пута годишње у престижним париским дворанама организује музичке спектакле са гостима из српске дијаспоре широм света. Ентузијазам и рад вредни дивљења, посебно што су препуштени сами себи.

"Сами се сналазимо од чланарина и од концерата, од тога правимо ношње, плаћамо све што треба. Сад смо купили нову кореографију. Примамо госте у посету, сад нам је био наш „Абрашевић" из Чачка, који познајемо већ две године. У јуну ће нам доћи Дукати из Чикага", рекла је за Јутарњи програм РТС-а Летица Живковић.

Културна различитост је снага Европске уније. Дијалог међу културама, различитости претвара у вредности. У циљу међусобног повезивања и бољег представљања у свету, у Чачку се традиционално одржава 17. Смотра фолклора српске дијаспоре и Срба у окружењу, 26. и 27. маја, на којој се очекује око 50 друштава из десет земаља.

Традиција се модернизује свесна је председница културно - уметничког друштва „Младост".

„Онда смо били аматери, ово данас су моји професионалци", каже Летица Живковић.

Постали су културни капитал на који земља може да рачуна, и сврстали су се у Европску баштину кулуре, а жеља Летице Живковић је да буду представљени у УНЕСКО-у, седишту светске културне баштине. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи