Интимни универзум Предрага Пепија Урошевића

Трећа постхумна изложба академског сликара Предрага Пепија Урошевића у организацији Културно-информативног центра Срба у Македонији-Спона, биће отворена 8. марта. Биће изложено петнаест дела из периода од 1987. до 2007. године, из циклуса Линија и простор, Монотипије, Ин аут...

Поводом пет година од смрти академског сликара Предрага Пепија Урошевића у просторијама Културно-информативног центра Срба у Македонији - Спона, у Скопљу,  8. марта у 19 сати биће отворена трећа постхумна изложба овог уметника.

Млади и упорни трагалац за причом у слици, неуморни борац против искривљених вредности у сликарству и путник кроз тајанствене пределе сопственог универзума, још за средњошколских дана знао је где му је место када је рекао: „Треба волети уметност у себи, а не себе у уметности". Можда ова младалачка девиза није била само то, јер се Пепи Урошевић касније врло тешко, или никако није уклапао у свакодневна клишеа уметничких салона.

Делима из циклуса „Линија и простор" које представљају церебралне мапе његовог универзума, први пут је на домаћој ликовној сцени унео нешто ново, до тада невиђено. Његовој дубокој интимној посвећености нису недостајале нове идеје и искуства са Запада. Напротив, будно их је следио. Зато се одлучио за асамблаж, тродимензионални начин изражавања који му је омогућио да устане против баналности, кича и свега онога што не припада уметности...

У свом повратку малим безначајним стварима, односно у својим монотипијама, бележи непоновљиве трагове природе, док се циклусом Енергија у оловци поново враћа старој страсти - истраживању простора слике, што представља синтезу његовог стваралаштва.

Током дводеценијског бављења сликарством Предраг Пепи Урошевић је имао 19 самосталних изложби у земљи и иностранству, а учествовао је на бројним ликовним колонијама и групним изложбама.

На трећој постхумној, ретроспективној изложби биће представљено 15 дела из периода од 1987. до 2007. године, из циклуса Линија и простор, Монотипије, Ин аут...

Изложбу коју организују Културно-информативни центар Спона и Удружење жена Српкиња отвориће Љупчо Маленков, дугогодишњи пријатељ и сарадник Предрага Пепија Урошевића.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи