Српски књижевници у Бечу

У просторијама бечког храма Св. Саве, 12. марта одржаће се афористичко вече са Александром Чотрићем, у организацији СПКД "Просвјета" из Беча. Још једно књижевно вече, 27. марта, биће посвећено писцу Веселину Марковићу и његовом роману "Ми различити".

Ове године навршава се 220 година од објављивања првог сатиричног дела у српској књижевности, "Малог буквара за велику децу", аутора Михаила Максимовића, штампане 1792. године у Бечу. "Просвјета" се придружује обележавању ове годишњице организовањем гостовања афористичара и аутора Александра Чотрића, 12. марта, у просторијама храма Св. Саве.

Чотрић од 1984. године објављује афоризме у НИН-у, "Политици", "Вечерњим новостима", "Данасу", "Књижевној речи", "Студенту", „Омладинским новинама", НОН-у, "Дуги", „Ставу", "Београдским новинама", "Времену", „Јежу", „Младости" и другим новинама и часописима.

Хумористичко-сатиричне приче пише од 2003. године. Објавио је неколико књига афоризама, а приређивач је зборника и антологије афоризама. Добитник је бројних признања и награда.

Програм ће водити Светлана Матић.

У оквиру програма "Представљање дела и писаца српске књижевности", српски писац средње генерације Веселин Марковић биће гост „Просвјете" из Беча. Представиће своју књигу "Ми различити", која је била у најужем кругу за овогодишњу НИН-ову награду.

За роман "Ми различити" Веселин Марковић је добио стипендију "Борислав Пекић", награду "Матијевић", награду "Борисав Станковић", као и награду града Београда за 2010. годину.

"Виталову" награду за најбољу књигу у Србији 2001. године добио је Марковићев роман „Израњање", прву награду за белетристику на Првом медитеранском сајму књига 2002. у Будви.

Радња романа састоји се у потрази два главна лика за истином о одређеним догађајима из прошлости због чега роман поседује елементе „кримића". Композиција романа је једноставна, у складу са хронологијом догађаја.

Оно што ово дело убраја у класичне криминалистичке романе јесте начин на који су ликови грађени - оба лика обележена су физичком или психичком особином која их чини посебним, а магринализовани су у односу на друштво и породицу. Место дешавања је потпуно непознато, а имена ликова сазнајемо тек у епилогу романа. На овај начин, писац је успео да натера читаоца да се поистовети са одбаченим ликовима, али и да причи да универзални смисао.

Трибина ће бити одржана у просторијама Храма Св. Саве у трећем округу, 27. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи