Нове везе Британије и Србије

Сер Пол Џаџ, председник британско - српске привредне коморе у разговору за РТС рекао да је привилегија бити на таквом месту. "Проналазимо и градимо нове везе између Британије и Србије", рекао је сир Џаџ и за септембар најавио инвеститорску посету Београду.

У оквиру манифестације "Месец српске културе у Великој Британији" у Амбасади Републике Србије, одржана је презентација српске привреде и представљене су могућности улагања у Србију. О економским потенцијалима наше земље говорили су представници Привредне Коморе Београда, Српског Сити Клуба и Британско-српске Привредне Коморе.

Јелена Чупина из Центра за економске односе са иностранством Привредне коморе Београда, нагласила је да би привредна сарадња са Великом Британијом могла бити још боља и да треба радити на успостављању контаката са могућим инвеститорима. Посебно треба обратити пажњу на могућност пласирања наших производа на Британском тржишту.

Сер Пол Џаџ, председник Британско - српске привредне Коморе, приредио је пословну вечеру за успешне пословне људе обе земље, које је позвао да се придруже Комори и инвестирају у Србију.

"Мислим да је велика привилегија бити на том месту, јачајући везе које већ постоје. Комора има већ 35 чланова који послују са Србијом. Око 18 милиона фунти је годишњи промет између Британије и Србије са подједнаким учешћем обе земље. Ми такође имамо и бројна улагања у вашу земљу, а издвојио бих компанију British American Tobacco, као и многе друге. Зато ми проналазимо и градимо нове везе између Британије и Србије, која је прошла кроз тешких десет година, успела да остане на својим ногама и постане стабилна на путу ка пријему у Европску Унију", рекао је сер Пол Џаџ је у ексклузивном разговору за РТС, одговарарајући на питање новинарке Радио Београда Драгане Живојновић, о мотивима и плановима председавајућег Британско - српском привредном комором.

У септембру сер Пол Џаџ планира долазак у Београд када ће са собом повести и инвеститоре из Велике Британије.

"Ви сте једна веома важна медијска кућа у Србији и надам се да ћемо постати веома добри пријатељи", додао је сир Пол Џаџ на крају разговора.

Манифестација "Месец српске културе у Великој Британији" у организацији Српског Сити Клуба, Српског Савета Велике Британије и Амбасаде Србије у Лондону званично је завршена протекле недеље. Ове године манифестација се није одвијала искључиво у Лондону, где живи највећи број Срба, већ је проширена и на друге градове ове острвске земље.

Почело је прославом Светог Саве, а неколико догађаја је привукло велику пажњу и окупило велики број представника српске заједнице. Дан јачања идентитета Британских Срба одржан је у цркви Светог Павла у Ковент Гардену у срцу Лондона. Малишани из свих школа српског језика у Енглеској приказали су знање матерњег језика.

Млада уметница Наташа Делић приказала је своје радове, а одржана је и годишња Скупштина "Српског Савета Велике Британије" на којој су сумирани резултати рада у протеклој години. Вече је било резервисано за хуманитарни концерт класичне музике "Путевима Константина Великог" у организацији Срба из Енглеске, Немачке, Србије, Француске и Америке.

На крају Месеца Српске културе у Великој Британији може се закључити да је дијаспора у тој земљи веома добро организована и вољна да успостави што боље контакте у Матици.

Чланови Српског Сити Клуба стижу ових дана у Београд одакле путују на Копаоник, где ће учествовати на "Бизнис форуму 2012", а 8. марта организују дружење у нашем главном граду са својим сарадницима и члановима.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи