Аустријска ксенофобија и расизам

Аустрија без видљивих успеха у примени Европске повеље за заштиту националних мањина, пише у извештају Савета Европе. Осим тога, студија Института за истраживање културе младих у Аустрији, показује да је омладина Беча ксенофобична и нетолерантна. "Политички рад на образовању младих" у Аустрији је доживео неуспех, истиче ауторка студије Беате Гросегер.

Савет Европе (СЕ) је позвао Аустрију да учини више у заштити националних мањина у земљи. Протеклих година није било "никаквих видљивих" успеха у примени Европске повеље за заштиту националних мањина, критикује СЕ у свом извештају.

У документу СЕ констатује да са "одређеном устаљеношћу долази до расистички или ксенофобично мотивисаних кривичних дела".

Савет Европе критикује да од 1995. нису повећана финансијска средства за подстицање културе националних мањина. Средства, која одваја Аустрија нису довољна како би представници мањина могли да ефективно очувају свој језик и идентитет.

Присуство језика мањина у аустријским медијима је сувише "лимитирано", а и понуда двојезичне наставе, на пример на немачком и словеначком, ограничена је само на обданишта и основне школе, што ограничава примену језика мањина у јавном животу, истиче се у извештају СЕ.

Студија Института за истраживање културе младих

Иначе, студија коју је недавно урадио Институт за истраживање културе младих у Аустрији, показује поражавајуће резултате.

Младе Бечлије нису толерантне и отворене, стоји у студији. Готово половина младих Бечлија, то јест 43 одсто, сматра да у Аустрији живи "превише Турака". За 18 одсто су "Јевреји" и даље ти који имају превелики утицај на светску привреду, а 11,2 одсто подржава изјаву "да је Адолф Хитлер учинио и мого тога доброг".

Ова студија је обухватила бечку омладину старости од 16 до 19 година, разних образовних нивоа.

Иначе, 40,5 одсто сматра да имигранти заступљају мишљење да су прави Аустријанци мање вредни од њих. Пре свега међу младима који се, због лошег образовања, плаше за своје радно место и будућност, изражена је нетрпељивост према Турцима, истиче ауторка студије Беате Гросегер.
Беате Гросегер је оценила да студија јасно показује да је "политички рад на образовању младих" доживео неуспех.

Шеф Института за истраживање културе младих Бернхард Хајнцлмајер указује да је ксенофобија, међутим, присутна и код младих који су боље образовани у средњем слоју становништва.

"Они међутим знају разлику између слојева, и како се треба политички коректно изражавати", објаснио је он.

Млади, како сматра Хајнцлмајер, генерално гледају на суграђане не као људе, већ као на "противнике", због чега немају ни свест о социјалној праведности, већ сматрају да је свако сам крив за своје сиромаштво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи