Новогодишња престоница

Последњих година све већи број младих Хрвата опредељује се да новогодишње празнике проведу у Београду али и другим местима у Србији. Највише их долази из Загреба, као и из градова источног дела ове бивше југословенске федералне јединице, као што су Осијек, Винковци, Вуковар...

Према речима сталног дописника београдског дневног листа „Политика" Радоја Арсенића као доказ да се много тога у овом аспекту мења јесте и чињеница да се ових су дана у више загребачких туристичких агенција могу наћи и понуде за дочек Нове године у Београду где оне заинтересованима нуде веома повољан и добар провод, што је до пре коју годину било незамисливо.

Говорећи за Сателитски програм РТС-а Арсенић појашњава да међу Загрепчанима и уопште код грађана Хрватске још увек постоји подвојен однос када су у питању Београд и Србија, односно, још је увек присутна званична теза да је у протеклом рату Хрватска била жтртва српске агресије и да се уопште није радило о класичном грађанском рату.

Последица таквог става јесте чињеница да старији грађани још увек немају неку израженију жељу за посету Београду и уопште Србији каже Арсенић подсећајући да је то дијаметрално супротно ставу суседне Словеније из које редовно у Србију стижу хиљаде туриста за разне манифестације као што су Нова Година, Егзит, Сабор трубача у Гучи и слично.

Међутим, последњих година, за разлику од ранијег периода када су млади Хрвати због таквог општег негативног става према источном суседу тајно долазили у српску престоницу сада се ситуација прилично мења, каже Арсенић наводећи и лично искуство где је путујући возом за Србију имао прилику да види групе расположених младих који су не скривајући се ишли за Београд на викенд провод код пријатеља које су тамо стекли.

Важно је поменути и чињеницу да последњих година на оваква викенд путовања редовно одлазе и боље стојећи млади Хрвати, који имају боља радна места и солидне плате, каже Арсенић и додаје да се они тако и одлучују да одседају и у бољим београдским хотелима и одлазе у боље и скупље ресторане.

Арсенић закључује да су управо млади, неоптерећени прошлошћу, они који међу првима „разбијају поратни лед" између две суседне земље и успостављају нове и боље односе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи