Поставка о Андрићу у Будимпешти

Изложба «Иво Андрић писац и/или дипломата” отворена је у Средњоевропском институту за културу у Будимпешти. Поставка од 20 паноа из Музеја Града Београда, у будимпештанској верзији укључује и Андрићева дела на српском и мађарском језику, а за посетиоце ће бити отворена до 20. децембра.

Поводом 50 година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу у Средњоевропском институту за културу у Будимпешти  5. децембра,  отворена је изложба „Иво Андрић писац и/или дипломата".

Андрић је захваљујући својој дипломатској каријери боравио у многим европским градовима, прво као представник Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а потом и Краљевине Југославије. Од Ватикана, Букурешта, Трста, Граца, Марсеја, Париза, Мадрида, Брисела, Женеве до Берлина, Андрић је у сваком од градова проналазио инспирацију за своја будућа дела.

Поставку на 20 паноа у галерији Средњоевропског института за културу у Будимпешти заинтересовани посетиоци могу да погледају до 20. децембра.  Изложба је у мађарску престоницу стигла захваљујући сарадњи  између Музеја града Београда и Културног и документационог центра Срба у Мађарској а посредством Министарства културе, информисања и информационог друштва Србије она је стигла и у Будимпешту.

Изложба обухвата Андрићев стваралачки рад, панораме градова у којима је био, слике из приватног живота, документа и личне предмете. Аутор изложбе је  Татјанa Корићанац, историчар књижевности, музејски саветник Музеја града Београда, а дизајн је урадила Драгана Лацмановић.

Присутне је поздравио Петер Модош, директор Средњоевропског института за културу у Будимпешти.

Милан Ђурић, директор Културног и документационог центра Срба у је напоменуо да ово није први пут да је ова изложба приказана у Мађарској. Њена премијера била је 8. октобра у оквиру манифестације „Месец српске културе" у Мађарској и била је изложена у галерији Српског културног центра у Нађмезе улици 49, затим у Шиклошкој тврђави код Печуја и најзад, овде у Средњоевропском институту за културу у Будимпешти.

Ђурић је истакао да  је циљ да се изложба  прикаже у што више места како би људи упознавајући Андрића упознали и нас.

Краћи сегмент из мађарског превода романа „На Дрини ћуприја" из поговора који је написао Предраг Степановић, прочитали су ученици Српске гимназије Никола Тесла у Будимпешти.

О Андрићевом путу као дипломати и/или писцу говорио је Дејан Шаховић,  амбасадор Републике Србије у Будимпешти, истакавши да је Андрић радио као дипломата у врло динамичном и турбулентном времену (од 1920 до 1941.)

"За то време његова земља је прошла кроз један врло динамичан период, од свог формирања као резултат политичких договора при крају првог светског рата, до распада 1941. као последина нацистичке окупације", рекао је амбасадор Шаховић  и додао да је Андрић дипломатску каријеру завршио на месту изванредног и опуномоћеног посланика тадашње државе у Берлину 1939.

"Ако ова изложба сугерише неку дилему да ли је Иво Андрић био писац и/или дипломата мислим да те дилеме нема. Он је био јако добар дипломата а да не говоримо писац. Међутим... он ће ипак у нашој историји остати као писац, а не као дипломата, на крају крајава за то је и добио Нобелову награду што се сада и слави као педесетогодишњи јубилеј", закључио је Шаховић своје обимно излагање о Андрићевој дипломатској каријери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи