Тражи се преко две хиљаде несталих Срба

Процес идентификације и ексхумације жртава грађанског рата у Хрватској још увек није завршен. Предстоји потрага за још две хиљаде Срба, рекао је за Сателитски програм РТС-а, Саво Штрбац, председник "Веритаса", након објавa имена идентификованих Срба који су живот изгубили у акцији „Бљесак".

Саво Штрбац, председник Документационо информативног центра Веритас у Београду је рекао да још увек траје потрага за преко две хиљаде Срба несталих у ратном вихору у Хрватској у периоду 1991-95. године, од којих су 1380 цивили а од њих чак 548 жена. Постоји још преко 500 ексхумираних али неидентификованих лешева изјавио је Штрбац, подсећајући да је на хрватским државним органима да тај посао убрзају и доврше.

Говорећи поводом идентификације тела 28 тела страдалих Срба у хрватској војно-полицијској акцији „Бљесак" на српску област Западна Славонија у бившој Републици Српска Крајина (РСК) Саво Штрбац из "Веритаса" је за Сателитски програм нагласио да  процес идентификације и ексхумације жртава грађанског рата у Хрватској није завршен и да предстоји још много посла.

"Располажемо са подацима о још 544 регистрована гробна места за које  знамо и  где се налазе, али још нисмо утврдили коме припадају", рекао је Штрбац.

У разговору за Сателитски програм РТС-а Штрбац каже да су све наведене жртве, идентификоване прошле недеље у Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, биле млади људи и војници али да нису страдали на војнички начин, у борбама, већ да су заробљени и потом ликвидирани.

"Такав начин поступања са војницима који су заробљени или су се предали  недвосмислено се коси са одредбама Женевске конвенције и подводи се под дела ратног злочина", рекао је Штрбац.

"За ове злочине почињене у акцији „Бљесак" још нико није процесуиран ни пред домаћим а ни пред међународним судовима", додао је Штрбац.

Према „Веритасовим" подацима у последњих десетак година ексхумирано је 1049  српских жртава са подручја Хрватске и бивше РСК, делом из заједничких а делом  из појединачних гробница, каже Штрбац уз напомену да је од тога броја до сада идентификовано 669 тела укључујући и већ горе наведених 28.

Штрбац подсећа да је укупно страдалих Срба на подручју РСК у време ратног периода 1990-91. око 7000 и управо је „Веритас" те податке припремао за српску контратужбу, након хрватске тужбе против Србије Међународном кривичном трибуналу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи