Сваки Србин зна српски

Пројекат под називом "Сваки Србин зан српски" односи се на бесплатне електронске букваре и читанке за основну школу, које је сада могуће преузети и са сајта Министарства за дијаспору. Књиге са градивом за основце подељене су у три групе: од првог до трећег, од четвртог до шестог и од седмог до осмог разреда.

Министарство вера и дијаспоре је у оквиру пројекта „Сваки Србин зна српски", обезбедило је, у сарадњи са Заводом за уджбенике и наставна средства Београд, мултидисциплинарне специјализоване  уџбенике за основну школу намењене ученицима из дијаспоре, који су сада доступни и путем интернет странице Министарства.

Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре, је овим поводом истакао да је очување српског језика и ћириличног писма међу нашим исељеницима стратешки важно за очување националног идентитета нашег целокупног националног корпуса.

„Са намером да популаризујемо, олакшамо и учинимо доступнијим учење српског језика и ћириличног писма што већем броју, пре свега, деце у нашој дијаспори, омогућили смо преузимање специјализованих књига  у електронском издању са нашег сајта", рекао је Срећковић.

Уџбеници, припремљени у сарадњи са Заводом за уџбенике, омогућавају припадницима наше дијаспоре у целом свету преузимање буквара и читанки за све узрасте основних школа.

Подељени су у три групације: од првог до трећег, од четвртог до шестог разреда и уџбеници за седми и осми разред. Такође, ови уџбеници обрађују разне културне садржаје, традицију и обичаје српског народа.

Поред институционализованих видова учења српског језика у дијаспори, регулисаних законима земаља у којима наши људи живе у иностранству, попут Аустрије, Аустралије, Канаде и Македоније, најучесталији облик учења српског језика је при црквено-школским општинама у Великој Британији, Француској, Јужноафричкој републици или Сједињеним Америчким Државама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи