Српске институције у Мађарској

"Стање је шаролико, али охрабрујуће" закључак је разговора који је са представницима месних српских самоуправа водио Љубомир Алексов, председник Самоуправе Срба у Мађарској. Алексов је сумирао рад пет институција које функционишу у оквиру ССМ-а.

Приликом недавног сусрета са представницима српских самоуправа у Мађарској, председник Самоуправе Срба у Мађарској Љубомир Алексов најпре се осврнуо на функционисање Српских недељних новина. Истакао је да је у последњих годину дана дошло до видног побољшања квалитета садржаја нашег недељника, његове тематске разноврсности и визуелног изгледа, што је довело до тога да лист буде читанији него раније.

Српске недељне новине

"Захваљујући главном уреднику, Драгану Јаковљевићу, и малобројној редакцији листа, обезбеђена су додатна средства из наше матице, тако да Српске недељне новине сада сваке друге недеље уместо на стандардних 12, излазе на 16 страна, од којих су шест у колору. То је значајан напредак, који захтева већа финансијска улагања, а и већи напор уредника и сарадника СНН-а. Поводом нових садржаја у листу и увођења специјалних додатака, често стижу реакције читалаца и најпозитивније су. Исто мишљење имају и институције у Србији које добијају лист, што знатно увећава шансе да оне и убудуће финансијски помажу СНН, у складу са својим могућностима", рекао је господин Алексов и напоменуо да је све то постигнуто са кадровски смањеним саставом редакције у односу на раније године.

Електронски медији у проблему

Када је реч о електронским медијима на српском језику, места за оптимизам и задовољство готово да нема. Као главни разлог председник ССМ-а је навео реформе које су тешко погодиле мањинске радио и ТВ програме у оквиру јавног информативног сервиса, па тако и српске. Љубомир Алексов је изразио чуђење и забринутост због чињенице да се ни једна мањина у Мађарској, осим српске, није јавно побунила против оваквог стања у медијима.

Културно - документациони центар Срба у Мађарској

Затим је представио рад Културног и документационог центра Срба у Мађарској и при том оценио да је он после неких „дечјих болести" стао на своје ноге и све боље обавља своје задатке. Томе, према његовим речима, значајно доприноси и простор за културне програме у Нађмезе улици, али и ангажовање руководства центра и запослених у њему. Као о посебно значајном пројекту за српску заједницу у Мађарској, он је говорио о недавно завршеној манифестацији Месец српске културе, а затим се осврнуо на финансијске потешкоће.

"Центар је по трећи пут објавио конкурс за суфинансирање програма у локалним српским срединама у Мађарској, упркос томе што држава од 2004. номинално није повећала средства којима финансира ССМ и њене институције. Фондацији Векерле је требало једанаест месеци да отпочне поступак закључења уговора са оним организацијама које су задовољиле услове њеног конкурса с почетка године и на папиру добиле средства за своје програме. Међутим, до сада од те фондације у пракси нису добиле ништа. Жалосно је да се ни у овом случају ни једна мањина, осим српске, није побунила", истакао је челник ССМ-а.

Српски педагошко-методолошки центар

Највећи успех Српског педагошко-методолошког центра он види у успешно спроведеном пројекту издавања осам српских уџбеника, који су светло дана угледали недавно, или ће ових дана изаћи из штампе, захваљујући средствима добијеним од ЕУ.

Српски институт 

За Српски институт, који је једна од најмлађих институција у саставу ССМ-а, Љубомир Алексов је рекао да држава још увек не испуњава преузете обавезе у погледу његовог финансирања. Рад института се тренутно добрим делом финансира од прошлогодишњих средстава добијеним путем конкурса, а међу конкретне резултате те институције убројани су учешће његових сарадника на међународним научним конференцијама и организовање појединих сличних скупова на домаћем терену.

Основна школа у Батањи

Недавно преузимање Српске двојезичне основне школе у Батањи под окриље ССМ-а, председник земаљске самоуправе оцењује као успешно окончан пројекат, упркос потешкоћама које су се у том процесу јављале. Запослени у овој установи поново примају плате, а исплаћена су им и дуговања из протеклих неколико месеци. Финансирање ове установе, према његовим речима, регулисано је до краја ове године, а држава редовно испуњава своје обавезе финансирања доградње, односно обнове школске зграде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи