Којекуда

Да бисмо вам испричали данашњу "којекуда" причу, морамо да се вратимо у прошлост не превише, али довољно давну да би се око ње вијорило много прамичака легенде…

Гроф Гедеон Рохонци живео је у другој половини XIX века у Угарској и био је истакнути политичар тог времена, каже историја. Легенда додаје да је био још много познатији као бонвиван – љубитељ жена, пића, коња и коцке, чак толики да је у истој ноћи изгубио – али и повратио! – целокупно имање и приде супругу Изабелу!

На Бисерном острву, ади насталој премештањем тока реке Тисе, код Бечеја, гроф Рохонци имао је летњиковац, чија се лепота и раскош и данас могу назрети без обзира на тренутно стање у ком се налази. Дворац је био опасан великим имањем на којем је, захваљујући изузетним природним условима, успевало поврће и посебна сорта диње, звана "тиски бисер", за чији је квалитет, али и изванредни аранжман у корпама од прућа, гроф Рохонци 1890. награђен највишим признањима на чувеној бечкој изложби.

На истом том имању, истих година, крајем XIX века, гроф Рохонци је донео и засадио и прве изданке скупоцене лозе – мускат крокан. Опет морамо позвати у помоћ легенду која вели да ју је увезао из Француске…. Или можда из Алжира…. Не зна се више, али се поуздано зна да одакле год да је стигла и где год да је раније било – више је нема! Овај апсолутни раритет међу виновим лозама сада постоји и рађа само на Бисерном острву, на ограниченом простору од неколико десетина хектара.

Крокан је тешко узгајати, још теже одржати грожђе добрим за вино посебно у време бербе, јер и само једна киша у јулу може да уништи цео род! Вино од њега је жућкасто-зелено, сласно и лепршаво, а због ограничене продукције одувек је било скупоцено. Звали су га пићем богаташа и владара. Звали су га и "Титово бело".

Због немара према нечему што би се морало третирати као национално благо, ове лозе, грожђа и вина има све мање. Само су три виноградара и винара на Бисерном острву који покушавају да очувају постојање мускат-крокана. Једног од њих, Љубомира Павловића, власника подрума "Тиска перла", среле смо јесенас у Бечеју. Он нам је испричао ову, мало коме и у нашој земљи, познату причу о том изузетном грожђу и чувеном вину, које собом доноси потврду раскоши дворова и домова у којима се налази.

Вама је преносе – Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић

Радио Београд 1, 08.00

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње