Пленковић: Никакав грађански рат, већ одбрана од агресије

Председник Владе Хрватске и ХДЗ-а Андреј Пленковић изјавио је да влада, ХДЗ и све државне институције имају јасан став да се у Хрватској није водио никакав грађански рат, као што каже српски министар одбране Александар Вулин, већ да су "хрватски бранитељи у Домовинском рату Хрватску одбранили од агресије".

На питање како тумачи Вулинову изјаву да је у Хрватској вођен грађански рат, Андреј Пленковић је новинарима након седнице Председништва и Националног већа ХДЗ-а рекао да је став те владајуће странке, владе и свих државних институција око те теме "сасвим јасан".

"Никакав грађански рат, него управо оно што су хрватски бранитељи у Домовинском рату учинили, а то је – обранили Хрватску од агресије", рекао је Пленковић, пренела је Хина.

Истакао је да се не доводи у питање "карактер домовинског рата и великосрпска Милошевићева агресија" што је, како каже, више пута истакнуто с највиших државних нивоа - Хрватског сабора, Владе и председнице Републике.

"За нас ту нема никаквих дилема", нагласио је Пленковић и навео да нема намеру да се "баш сваки пут када неко нешто каже, а како то захтевају поједини политички актери, изјашњава и понавља нешто што је ноторно, што је истина и што су чињенице".

Упитан како гледа на подизање споменика мајору Милану Тепићу, бившем официру ЈНА који је страдао у Бјеловару, Пленковић је поновио да је хрватско Министарство спољних и европских послова с тим у вези послало протесну ноту амбасадорки Србије у Загребу.

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је претходно да је упутило оштар протест Амбасади Србије у Загребу поводом откривања споменика ратном хероју, мајору Милану Тепићу, 29. септембра у Београду.

Протест је, како се наводи на сајту овог ресора, упућен амбасадорки Србије у Загребу Мири Николић.

Министар Вулин је изјавио у недељу у Шибенику, поводом хрватских осуда због постављања споменика мајору Тепићу, да о том питању нема договора, јер "у сваком грађанском рату постоји онолико истина колико и страна".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи