Извор: РТС, Би-би-си, Ен-би-си, Њујорк тајмс

САД: Тесна трка републиканаца и демократа на међуизборима

Судећи по првим резултатима ниједна страна неће однети велику победу, републиканци имају шансу да преузму Конгрес где воде са 198 према 173 док је за победу потребно 218, а демократе да задрже већину у Сенату у коме је тренутни однос 48 према 47 од 100 места.

Кандидати за сенаторе из Џорџије у другом кругу

Сенатор савезне државе Џорџије Рафаел Варнок из редова демократске странке и републикански изазивач Хершел Вокер одмериће снаге у другом кругу избора за Сенат 6. децембра, јер ниједан није добио потребну, законом предвиђену већину у првом кругу.

Избори у Џорџији који имају изузетан значај пошто би могли да одреде која ће партија контролисати горњи дом Конгреса.

Припремила Јелена Терзић

Дописник РТС-а из Вашингтона: Резултати и даље неизвесни

Извештај Ненада Зафировића (12.00)

У Вермонту, Мичигену и Калифорнији гласали и на референдуму – изгласано право на абортус

Грађани државе Мичиген су, осим на међуизборима за чланове Конгреса, гласали и на референдуму о праву на абортус.

На основу 85 одсто пребројаних гласова, за уставом заштићено право на абортус гласало је 55,6 одсто бирача, док је против било 44,4 процената.

У Мичигену је, према закону донетом 1931. године, забрањено обављање абортуса, а овим референдумом, право на абортус биће законом заштићено.

И у Калифорнији је, уз доста убедљивију већину, изгласано уставом заштићено право на абортус. За је гласало 65,2 одсто, док је против било 34,8 процената бирача. Право на абортус убедљиво је, са 76 одсто гласова за, изгласано и у Вермонту.

О истом питању гласало се и у Кентакију, али и даље је неизвесно која је страна превагнула.

У Мериленду и Мисурију легализована марихуана

У Арканзасу, Мериленду, Мисурију, Северној и Јужној Дакоти одржани су референдуми о легализацији марихуане у рекреативне сврхе.

Легализација је изгласана у Мисурију – за је гласало 53,1 одсто бирача. У Мериленду је већина била још убедљивија. За легализацију гласало је 65 одсто грађана.

Против легализације гласали су бирачи у Арканзасу и Северној и Јужној Дакоти. 

Опширније Краће

Максвел Фрост први припадник "генерације З" у Конгресу

Демократа Максвел Фрост биће први припадник такозване "генерације З" (рођени између 1997. и 2012) у америчком Конгресу.

"Ушли смо у историју! Не отписујте младе људе", написао је Фрост на Твитеру након победе.

Недељковић: Међуизбори у САД значе страни која није на власти да поврати снагу

Др Стеван Недељковић, доцент на Факултету политичких наука у Београду рекао је за РТС да је врло тешко пратити изборе у САД и да анкете врло често греше.

"Међуизбори у САД су значајни због равнотеже и значе оној страни која није на власти да поврати снагу", напоменуо је Недељковић у Јутарњем програму РТС-а.

Разговор Јасминке Симић са Стеваном Недељковићем

Изабрана прва гувернерка из ЛГБТ популације

Тужитељка америчке државе Масачусетс Мора Хили (51), постала је прва гувернерка једне државе у САД која се отворено декларисала као припадница ЛГБТ популације.

Она је победила републиканца Џофа Дила, кога је подржавао бивши председник Доналд Трамп.

"Желим да кажем нешто свакој малој девојчици и свакој младој ЛГБТ особи. Надам да ова победа показује да можете бити шта хоћете и да вам нико не може стати на пут осим ваша убеђења, али то се неће десити. Стојим пред грађанима поносна што ћу бити прва геј особа која је изабрана да буде гувернер Масачусетса", рекла је Хилова.

(Си-Би-Ес њуз)

Опширније Краће

Демократа у дуксерици побеђује доктора Оза

Демократа Џон Фетерман донеће демократама једно место у Сенату тако што ће однети победу у Пенсилванији над републиканцем Мехметом Озом, познатим и као "доктор Оз", због својих емисија о медицини популарних у САД, а и шире.

Фетерман, који је био заменик гувернера од 2019. године, и Оз, кога је подржао Доналд Трамп, имали су врло важну трку за Сенат, у којој је тријумфовао Фетерман, који се током кампање опорављао од можданог удара, па је чак имао и проблем са говором.

За демократе који покушавају да очувају своју контролу над оним што је Сенат поделио 50-50, са потпредседницом Камалом Харис као одлучујућим гласом, Фетерманова победа би могла да се покаже одлучујућом. 

Фетерманова победа затвара његов изузетан успон од градоначелника малог Брадока, општине у западној Пенсилванији, до функције заменика гувернера, коју је освојио након што је сменио свог колеге демократу на изборима 2018. а сада и америчког Сената.

Отворени је заговорник укидања филибастера, повећања минималне плате, легализације марихуане, реформе кривичног правосуђа и доношења закона за заштиту истополних бракова, међу осталим водећим либералним приоритетима.

Фетерман, који себе представља као типичног Американца, водио је кампању у одећи у којој се најбоље осећа - у шортсу и дуксерици са капуљачом.

Висок више од два метра, Фетерман је упадљив у свакој групи људи.

Трамп је веровао да само Оз може да победи Фетермана.

(Си-Ен-Ен)

Опширније Краће

Сенатор Грасли имаће 95 година кад му истекне мандат

Републиканац Чак Грасли из Ајове, који је победио на изборима за Сенат, напуниће 95 година када му истекне мандат и самим тим постаће један од најстаријих сенатора у историји Конгреса.

Грасли је на изборима у Ајови победио демократу Мајка Френкена.

Рекордер је републиканац Сторм Турмонд из Јужне Каролине, који се повукао 2003. године из Сената, када је имао 100 година.

Грасли ће бити најстарији члан Сената из редова републиканаца, али други у Сенату, иза демократе Дајен Фејнштајн, која је три месеца старија од Граслија.

Фејнштајн је сенаторка од 1992. године и биће у Конгресу до 2024. године, док Граслију мандат истиче за шест година.

Америка је у уторак бирала нов сазив Представничког дома и Сената, гувернере у 36 држава, а одржани су и локални избори.

(Гардијан

Опширније Краће

Изборни резултати још пристижу и не очекује се да буду у потпуности познати у току данашњег дана, али после победе у трци за место сенатора у Пенсилаванији демократе имају добру шансу да задрже већину у Сенату, док су републиканци на путу да преузму Конгрес.

За демократе значајна је победа за место сенатора у Њу Хемпширу где је Меги Хасан победила Дона Болдука, пензионисаног генерала склоног теоријама завере и једног од најгласнијих поборника теорије о изборној крађи која је довела на власт председника Бајдена.

Републиканци су одлично прошли на Флориди где је гувернер и могући будући председнички кандидат Рон Десантис одбранио своје место, а добили су и три сенаторска места, тако да су им за већину у Сенату потребне још два.

Победу за гувернера Џорџије остварио је Брајан Кемп против звезде Демократске странке Стејси Абрамс, али се у тој држави помно прате и избори за место сенатора за које се боре два Афроамериканца, Варнок и Вокер, на обе стране.

Сенатор савезне државе Џорџије Рафаел Варнок из редова демократске странке и републикански изазивач Хершел Вокер одмериће снаге у другом кругу избора за Сенат 6. децембра, јер ниједан није добио потребну, законом предвиђену већину у првом кругу.

Избори у Џорџији који имају изузетан значај пошто би могли да одреде која ће партија контролисати горњи дом Конгреса.

Џеј Ди Ванс задржао је место сенатора у Охају, а репубиканци су однели победе и у Ајови и Северној Каролини.

Демократе су стекле сенаторе у Њу Хемпширу и Вашингтону. Грег Абот задржао је место гувернера Тексаса, док је Кејти Хочул највероватније победила у Њујорку.

Важну победу за место сенатора однео је Џон Фетерман у Пенсилванији победивши популарног доктора Мехмета Оза, ТВ звезду емисија о медицини. Победа је значајна јер је место у Сенату прешло од републиканаца демократама.

Демократа Џош Шапиро изабран је за гувернера Пенсилваније, победивши Дага Мастријана још једног републиканца који верује да су избори 2020. покрадени. 

У Аркранзасу је за гувернера изабрана Сара Хакаби Сандерс, бивша секретарка за штампу Доналда Трампа.

Значајне победе на местима гувернера демократе су однеле у Мериленду где је победио Вес Мур, први црнац гувернер ове државе, док је у Масачусетску победила Мојра Хили, прва отворено геј гувернерка. 

Осим битке за Конгрес и Сенат помно се прати како пролазе кандидати бившег председика Доналнда Трампа који углавном подржавају теорију о "изборној крађи" на претходним изборима.

Управо због тога на овим изборима изузетно су важна места државих секретара у савезним државама будући да су избори у њиховој надлежности. Трамп очекује победу већег броја кандидата које је он подржао, међу њима и неких који јавно говоре да не би признали резултате из 2020. да су тада били на тим позицијама. 

Доналд Трамп је већ најавио да ће имати значајно саопштење следећег уторка, а верује се да ће објавити да се кандидује на председничким изборима 2024. 

Тренутно демократе имају 48 места у Сенату, а републиканци 47 (за већину је потребан 51), док од 435 места у Конгресу републиканци тренутно имају 198, демократе 173. За већину је потребно 218 места.

Читај ми!