Извор: РТС, The Hill, The New York Times, Си-Ен-Ен, Би-Би-Си

Стрепња у Вашингтону, Трампове присталице накратко заузеле Капитол хил, једна жена настрадала

Десетине хиљада присталица Доналда Трампа окупило се у центру Вашингтона у последњем покушају да преокрену резултате председничких избора пред заседање Конгреса који је требало да потврди гласове електора. Они су пробили заштитну ограду и упали у зграду Конгреса. Има повређених демонстраната и полицајаца, а медији јављају и да је једна женска особа преминула након рањавања у згради. Трамп је позвао присталице да се разиђу.

Ен-би-си: Преминула жена погођена у груди током протеста

ТВ мрежа Ен-би-си објавила је да је преминула женска особа која је током упада Трампових присталица у зграду на Капитол хилу погођена метком у груди.

То су новинарима ове куће потврдили извори из органа безбедности.

Претходно је објављено да је она у тешком стању после поготка у груди, али није објављен њен идентитет нити околности под којима је до рањавања дошло. 

"Зграда Капитола безбедна"

Зграда америчког Капитола сада је безбедна, изјавио је неименовани наредник америчких оружаних снага, преноси Си-Ен-Ен.

Уклоњени изборни листићи пре упада

Демократски конгресмен Џеф Меркли објавио је да је особље Конгреса успело да уклони изборне листиће пре него што су демонстранти упали у зграду Конгреса.

Позив Пенсу да прибегне амандману 25

Многи позивају Мајка Пенса да се позове на уставни амандман 25 који је ратификован 1967. године и који уређује трансфер моћи са "председника који није способан".

Део амандмана каже да потпредседник и већина кабинета могу да прогласе да је председник "неспособан да препусти моћи и дужност". Наводи се да и Конгрес може то да одлучи.

Сат времена до полицијског часа

И даље има демонстраната испред Конгреса. Полиција је најавила хапшења.

Не зна се када се наставља заседање Конгреса

За сада је неизвесно када ће бити настављено заседање у америчком Конгресу на којем би требало да буде потврђена победа Џоа Бајдена на председничким изборима у САД.

Полиција полако потискује демонстранте

Полиција је полако почела да потискује демонстранте из околине зграде Конгреса. Степениште је потпуно испражњено. 

Пре неколико сати једна особа је рањена из ватреног оружја. Медији су известили да има и повређених полицајаца.  

Има извештаја и о мањим протестима у другим градовима.  

Још увек нема званичних података о томе да ли има ухапшених.  

Доналд Трамп се обратио присталицама на Твитеру.

"Знам да сте повређени. Имало смо изборе који су нам украдени. И сви то знају. Посебно друга страна. Али сада морате да идете кућама. Морамо да имамо мир. Морамо да имамо ред и закон. Не желимо да ико буде повређен. Ово је тежак период".

Поновио је да мора да постоји мир. 

"Зато идите кући. Волимо вас, посебни сте. Видели сте шта се догодило. Знам како се осећате. Али идите кућама, идите кућама у миру", рекао је Трамп.

Изабрани председник САД који још није ступио на дужност Џозеф Бајден је рекао да је америчка демократија пред незабележеним нападом какав није виђен у модерним временима.

Истиче да је реч о нападу на предтсвнике народа, на полицију, на јавне службе и владавину закона.

Истиче да хаос у Капитолу не представља Америку, него да је то извео мали број екстремиста.

"Ово је неред, хаос и мора да се заврши сада", поручио је Бајден.

Позвао је Доналда Трампа да се обрати на телевизији и да одбрани устав и да захтева да се опсада Конгреса оконча.

Бајден је истакао да Трамп мора да одступи. 

Деактивирана импровизована експлозивна направа

У просторијама Рпубликанског Националног Комитета је откривена импровизована експлозивна направа која је деактивирана, јваља Њујорк Тајмс.

Позвана Национална гарда

Позвани су припадници Националне гарде да интервенишу на захтев председника Доналда Трампа, рела је портпаролка Беле куће. 

Повређени полицајци

Неколико полицајаца је повређено, а најмање један је пребачен у болницу. 

Пенс: Насиље мора одмах да престане

Потпредседник САД Мајк Пенс позвао је демонстранте да поштују закон и да напусте зграду Конгреса. 

"Насиље које се дешава у згради Капитола мора да престане и мора да престане одмах. Ко год је умешан мора да поштује снаге реда и моментално наусти зграду", навео је Пенс на твитеру.  

Додао је да су мирни протести свачије прав, али да напад на КОнгрес неће бити толерисан и да ће они који су умешани бити гоњени пред законом.  

Си-Ен-Ен: Демонстранти потиснути из Сената

Сенат је "очишћен" од демонстраната", рекао је полицајац Си-Ен-Ен-у. Истакао је да су демонстранти успешно потиснути из крила зграде које припада Сенату. 

Нејасно је какава је ситуација у Представничком дому. 

Столтенберг: Исход избора мора да се поштује

Генерално секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оценио је сцене из Вашингтона као шокантне. 

"Исход демократских избора мора бити поштован", написао је на Твитеру.  

Жена рањена у груди

Једна женска оссоба је у тешком стању након што је погођена у груди, рекла су два извора упућена у ситуацију, јавља Си-Ен-Ен.  

Нема више детаља о околностима пуцњаве.  

Ен-Би-Си је јавио да су припадници снага безбедности погодили једнну особу.  

Трамп: Поштујте ред и закон

Председник Доналд Трамп је затражио од свих да остану мирни и да избегну насиље.

"Запамтите, ми смо партија закона и мира, поштујте закон и наше мушкарце и жене у плавом. Хвала вам", навео је Трамп. 

Пиштољи уперени у врата сале

Наоружани чланови обезбеђења забарикадирали су врата сале Представничког дома и у њих уперили пиштоље.

Пелоси тражи од Националне гарде да реагује

Председница Представничког дома Ненси Пелоси и градоначелник Вашингтона затражили су од Националне гарде да "очисте" зграду од демонстраната. 

Демонстрансти се налазе и у сали Сената, јавља Ројтерс

Мајк Пенс евакуисан

Потпредседник Мајк Пенс је евакуисан из зграде. Гласање о потврђивању електорских гласова је паузирано, јавља Си-Ен-Ен

И конгресмени и новинари наводе да је од њих затражено да се евакуишу, да нађу склониште ид а ставе гас-маске. 

Трамп присталицама: Останите мирни

Доналд Трамп је позвао присталице да подрже полицију и снаге реда. "Они су заиста на страни наше земље. Останите мирни", написао је на Твитеру.

Демонстранти упали у зграду, прекинута седница

Демонстрансти су упали у зграду Капитола и настао је хаос. Седница Сената је прекинута. 

Полицијски час у престоници САД

Градоначелница Вашингтона, Мјуријел Боусер, после серије инцидената испред зграде и у згради Конгреса, одлучила је да у престоници САД уведе полицијски час. Забрана кретања почиње у поноћ по средњоевропском времену и трајаће до наредног јутра.

Трамп: САД захтевају истину

"Мајк Ппенс није имао храбрости да уради оно што је потребно да би се заштитила земља и устав, дајући државама шансу да овере кориговане чињенице, не превртљиве и нетачне које су желели претходно да овере. САД захтевају истину", написао је Доналд Трамп на Твитеру. 

Бачен сузавац

Демонстранти који подржавају Доналда Трампа пробили су баријере испред зграде Капитола. Почели су да узвикују полицајцима да су "издајници", јавља Си-Ен-Ен.

Полиција потискује демонстранте и враћа ограду. Испаљен је и сузавац, али није јасно да ли га је испалила полиција или демонстранти. 

"Митинг за спас Америке" или "Зауставите крађу", како су га назвали организатори, почео је у Вашингтону неколико сати уочи почетка дебате у Сенату, који треба да потврди гласове електора, према којима је на председничким изборима у САД победио демократски кандидат Џо Бајден.

"Никада нећемо одустати. Никада нећемо признати пораз. То се неће догодити. Не признаје се пораз када је у питању крађа", рекао је Трамп присталицама.

Локалне власти су, страхујући од могућег насиља, ангажовале Националну гарду, чији су припадници распоређени недалеко од места на којем се одржава протестни скуп.

Појачане полицијске снаге, ипак, нису успеле да зауставе Трампове присталице које су пробиле заштитну ограду и кренуле ка згради Конгреса. 

Недуго затим, група демонстраната је ушла у зграду Конгреса, чији су делоби претходно евакуисани. 

Дан пред протест, полиција је ухапсила неколико особа, укључујући и чланове екстремне групе "Прауд бојс".

Међу првим говорницима био је син америчког председника, млађи Доналд Трамп, који је рекао да број присутних на овом скупу треба да буде упозорење свим републиканцима у Конгресу који се противе оспоравању изборних резултата.

"Ово више није њихова партија", рекао је млађи Трамп.

Стотинак републиканских конгресмена и десетак сенатора најавило је да ће оспорити изборне резултате, што је, како ствари стоје, покренути дугу расправу у оба дома америчког Конгреса.

Присталицама Доналда Трампа обратио се и некадашњи градоначелник Њујорка Руди Ђулијани, који је поново оптужио демократе да су покрале изборе.

Ђулијани је, као и претходно председник САД, позвао потпредседника Мајка Пенса да одбаци резултате избора и дâ савезним државама још времена да поново размотре исход гласања.

Упркос Трамповим позивима да одбије резултате гласања електора, потпредседник Мајк Пенс је, у писму Конгресу, објаснио да нема надлежност да одбаци гласове електора.

На тај начин, Трампов план да још неко време одгоди потврду Бајденове победе је у највећој мери пропао.

Бивши градоначелник Њујорка је, такође, рекао да ће Америка у наредних десетак дана имати прилику да се увери да су гласачке машине биле намештене.

Читај ми!