Битка за Триполи, заробљено сто Хафтарових војника

Паравојне формације на западу Либије сукобиле су се са противничком Либијском националном армијом Калифе Хафтара и заробиле око 100 његових војника. Русија оптужује НАТО за кризу. Земље чланице Групе 7 договориле да изврше притисак на одговорне за "насилну борбу за власт".

До ескалације сукоба је дошло након што су војници лојални Хафтару, командиру међународно непризнате Либијске националне армије са седиштем на истоку земље, почели са офанзивом према западу који је под контролом Председничког савета и Владе националног споразума које подржавају Уједињене нације, преноси АП.

Неименовани извор АП-а из УН каже да су Хафтарове јединице у петак биле на ободу Триполија, заједно са паравојним формацијама из Мисрате, која контролише подручје од истока Триполија до либијске западне границе.

Либијска национална армија је саопштила да је доспела на обод Триполија, у походу против либијске владе.

Јуроњуз је пренео да је дошло до сукоба у близини некадашњег међународног аеродрома код Триполија, који је заузела ЛНА.

Премијер међународно признате владе у Триполију Фајез Серај снимљен је док је припремао одбрану града.

Раније данас, Савет безбедности УН позвао је снаге Либијске националне армије да обуставе све војне операције, јавио је Ројтерс.

Русија оптужила НАТО за кризу у Либији

Дуготрајна криза у Либији је директна последица нелегитимног војног мешања НАТО-а, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу египатском листу Ахрам.

Изјавио је да Москва подржава напоре специјалног представника генералног секретара УН Гасана Саламе на реализацији плана за нормализацију ситуације који подразумева одржавање поштених избора и уставну реформу.

Конференција о националном помирењу у Либији биће одржана 14-16. априла.

Руски дипломата је нагласио да обнова државности у земљи треба да прође кроз дијалог и да зато Русија и Египат координирају напоре ради решавања ситауције у Либији, пренео је Спутњик.

Мас: Г7 не прихвата ескалацију војних сукоба

Министри спољних послова држава чланица Групе 7 (Г7) договорили су се да изврше притисак на одговорне за "насилну борбу за власт" у Либији, нарочито на команданта Калифу Хафтара, како би избегли ескалацију војних сукоба, рекао је новинарима шеф немачке дипломатије Хајко Мас након дводневног састанка у француском одмаралишту Динару.

Додао је да свака земља мора да користи своја средства како би се постигао тај циљ и нагласио да Италија и Француска имају директне контакте са Либијом, пренео је Ројтерс.

Већи сукоб Хафтарових јединица и паравојних формација могао би да у Либији доведе до насиља какво није виђено од преврата 2011. године, наводи АП.

Агенција оцењује да су под знаком питања и мировни преговори под окриљем УН, заказани за 14. април.

Међутим, специјални изасланик УН за Либију Гасан Саламе изјавио је да је одлучан да се либијска Национална конференција одржи у предвиђеном термину упркос борбама које се настављају у овој северноафричкој земљи. 

Генерални секретар Уједињених нација одржао је у петак разговоре са командантом ЛНА, генералом Халифом Хафтаром, али је напустио земљу без постизања напретка.

Калифа Хафтар је јуче наредио својим трупама да крену према престоници Триполију, која је под контролом снага лојалних премијеру Фајезу Серају, пренео је Ројтерс.

Либија је од свргавања са власти и свирепог убиства лидера Моамера Гадафија подељена на владу у Триполију и паралелну администрацију лојалну Хафтару, за коју се бори Либијска национална армија и која контролише исток Либије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи