Михајловићева: Да не бројимо жртве већ насилнике

Потпреседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић поручила је поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама да Србија не треба само да пребројава жртве већ и насилнике и колико их је кажњено.

Не можемо само један дан да се боримо против насиља над женама, било да је у питању породично или партнерско насиље, важно је да се доносе закони и још важније да се закони заиста спроводе у пракси. Као и да учинимо да све наше институције имају још бољу координацију, рекла је Михајловићева Танјугу.

Како каже, бројке су страшне, пошто је више од 300 жена убијено у претходних 10 година.

Али, треба да почнемо и да бројимо насилнике, да ли се они налазе у затворима или не и да видимо како изгледа живот када имамо насиље над женама. Мој апел свима је - пријавите насиље, истакла је Михајловићева.

Потпредседница Владе истиче да не мисли само на жене које трпе насиље, пошто се оне најтеже опредељују да пријаве насиље, већ да мисли на пријатеље, пријатељице, мајке, родитеље и све друге.

"Пријавите насиље које видите или чујете, јер ћете тако помоћи да не дође до смртног исхода", поручила је Михајловићева.

Нагласила да је насиље над женама друштвени проблем који постоји свуда и да зато морамо више да урадимо на сузбијању насиља у породици, над женама, децом додајући да су то трауме које деца трпе цео свој живот.

На предлог Координациног тела за родну равноправност током кампање 16 дана активизма борбе против насиља над женама наранџастим осветљењем биће обојене зграда владе, парламента, Скупштине града, моста на Ади, Палате Албанија….

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи