Извор: РТС

Вучић у Рашки разговарао са Србима са КиМ после инцидената у северној Митровици и Звечану

Сузавац, шок-бомбе, сирене, тешко рањени Срећко Софронијевић у Звечану, који је у болници у северном делу Митровице, десет повређених Срба и остаци на стотине испаљених метака у Митровици и Звечану, то је слика коју су за собом оставили припадници косовске полиције. Код места Рударе био је блокиран магистрални пут Митровица-Лепосавић. На барикади су били камиони и окупљени грађани. Вучић се у Рашки састао са политичким представницима косовскометохијских Срба.

Скуп подршке српском народу на КиМ испред Скупштине у Београду

У знак подршке српском народу на Косову и Метохији, вечерас су се испред Дома Народне скупштине у Београду окупили грађани. Они су се одазвали позиву на друштвеним мрежама, да скупом пруже подршку сународницима на Косову и Метохији.

Нема наговештаја да ће полиција поново кренути у акцију

На северу Косова и Метохије је мирно, али напето, после акције интервентне јединице косовске полиције у северном делу Митровице и у Звечану.

У сукобима је повређено више цивила, а рањени Срећко Софронијевић је на интензивној нези. Он је у тешком стању, али ван животне опасности. 

У болници у Митровици је прегледано још неколико особа које су повређене током акције полиције, али је већина њих затражила да буде пуштена кући.

Срби су камионима, барикадама показали и данас отпор према потезима Приштине.

Након јутрошње акције, полиција се повукла из северног дела Митровице и Звечана. Пре тога сукобила се се са револтираним грађанима којима је засметало присуство дугих цеви и блиндираних возила специјалне полиције.

Нема наговештаја да ће специјалци полиције поново кренути у акцију, али овдашњи Срби кажу да им не верују, и да не верују ни Аљбину Куртију који је рекао да је што се тиче њих, акција полиције завршена.

Дрецун: На сееверу КиМ пређена црвена линија

Коментаришући догађаје у Косовској Митровици и Звечану, председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је у питању била потпуно непотребна брутална сила, употребљена против српског народа и да је потпуно јасно да се ради о наставку планиране дугорочне кампање провокација и насиља које Приштина изазива на северу КиМ са циљем да се српски народ обесхрабри да настави да живи на тим просторима и да се створе услови да Приштина инсталира све своје институције на северу.

"Нажалост те акције су најављиване, о томе је говорио и председник парламента у Приштини који је нагласио да је направљен тајни план који треба да кроз један дужи период доведе до јачања косовских институција и већег присуства на северу Косова. О томе је индиректно говорио и изасланик Стејт Департмента Ескобар када је рекао да су САД дале сагласност Приштини да спроведе реципрочне мере", рекао је Милован Дрецун у емисији "У средишту пажње" Првог програма Радио Београда.

Дрецун подсећа да је и председник Вучић данас истакао како је очигледно да Приштина координира своје једностране насилне активности према српском народу с неким моћним западним државама и да заједно раде на провоцирању и српског народа и Београда очекујући да повучемо неке несмотрене потезе.

"Данас је, међутим, у целој тој кампањи насиља пређена црвена линија јер су припадници полицијских јединица пуцали на голоруки народ, што је потпуно неприхватљиво и што је брутална употреба силе. Они имају велику ватрену моћ у односу на голоруке Србе и то је нешто што неће бити толерисано и што је српски народ натерало да и председнику Вучићу и свима у свету јасно поручи да ће се, ако се насиље понови, бранити свим расположивим средствима.", истиче председник скупштинског Одбора за КиМ.

"Мораће да бране своје животе и право на опстанак на северу Косова. Дошли смо до разделнице везане за догађаје на КиМ. Ови догађаји ће одлучити о томе којим ће се путем ићи даље", сматра Дрецун и додаје да је један од путева којим би требало да се иде, а за који Приштина не показује интересовање и настоји да га минира - пут разговора у Бриселу где би се проблеми решили договором и постизањем компромиса.

"Чини ми се да се Приштина определила за другу варијанту и да ћемо у наредном периоду имати још инцидената и провокација", закључио је Дрецун.

Вучић: Предаја није опција

Наша одлука је јасна и чврста као стена, чуваћемо и одбранићемо наш народ на Косову и Метохији, нема повлачења, предаја није опција, написао је председник Србије Александар Вучић на инстаграм налогу будућностсрбијеав.

Чини ми се да се сваки човек данима, недељама, месецима, понекад и годинама, мучи док не преломи, док не донесе одлуку, а тешке одлуке одговорни и озбиљни људи не доносе лако, рекао је Вучић.

Када је, ипак, донесете, осетите несвакидашњи мир и спокој, јер знате да сте донели не најбољу, већ једину могућу одлуку, истакао је Вучић.

Уклоњене барикаде у северном делу Митровице и Звечану

Померени камиони у северном делу Митровице, нема барикада из правца јужног дела, јавља дописник РТС-а.

Барикада више нема ни на магистралном путу Косовска Митровица-Рашка код места Рударе у близини Звечана. Пут је слободан за саобраћај, јавља репортер РТС-а.

Вучић у бази Жандармерије у Краљеву

Уколико вас држава позове, а даћемо све од себе да не будете у тој позицији, позваће вас да штитите и чувате наш народ и знам да ћете се не само одазвати, већ ћете ту свету дужност и обавезу обавити на најчаснији начин, поручио је председник Србије Александар Вучић у Краљеву у бази жандармерије.

Чуваћемо мир и стабилност готово по сваку цену, а ако не будемо имали излаз, ако нас нападну, убијају нам људе, онда ћемо морати да заштитимо наш народ, рекао је Вучић.

"То да заштитимо наш народ, значи да ћемо се победити. Нема предаје, нема повлачења, казао је Вучић, пошто је раније у Рашки разговарао са представницима Срба са Косова и Метохије и представницима Српске листе.

На северу КиМ мирно, али напето

На северу Косова и Метохије је тренутно мирно, али напето после данашње акције интервентне јединице косовске полиције у северном делу Митровице и у Звечану.

Грађани страхују од нових акција Приштине, иако је Аљбин Курти рекао да је са њихове стране акција завршена, јавља репортер РТС-а.

Полиција се повукла, али трагови данашњих сукоба су још видљиви, на улицама су чауре од испаљених метака, патроне од сузавца, шок бомби и запаљени аутомобили.

Повређено је 10 Срба, а тешко рањени Срећко Софронијевић је тренутно стабилно и налази се ван животне опасности.

Код места Рударе блокиран је магистрални пут Митровица-Лепосавић.   

Вучић Србима са КиМ: Београд је уз вас

Председник Александар Вучић рекао је Србима са КиМ да ће Београд увек бити уз њих.

"Видим какво је расположење, шта год да вас молим знам да ме нећете послушати, наравно да бих волео да сачувамо мир јер је то од пресуног заначаја. Оно што могу да вам кажем да ће Београд бити уз вас", рекао је председник.

"Шта год да се деси Београд је уз вас, то нисам рекао про форме, они који ме познају знају шта то значи", навео је Вучић. 

"Ако крене насиље ви заштите свој народ, а ми ћемо бити уз вас. Само имајте у виду, колика је цена коју ћемо сви морати да платимо", поручио је Вучић.  

Председник Србије Александар Вучић састао се у Рашки са Србима са Косова и Метохије. 

На почетку састанка, који се одвија уз присуство медија, Вучић је рекао да ће саслушати све, колико год да траје, сат или два и да ће одговорилти на све што имају да кажу.  

Састанку присуствују и министри одбране и унутрашњих послова Небојша Стефановић и Александар Вулин, као и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Петар Петковић.   

Вучић: Контактирао сам Лајчака, рекао му шта мислим

Председник Србије Александар Вучић изјавио је по доласку у Рашку пре састанка са представницима Срба на северу КиМ да је поводом данашњих дешавања контактирао специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.

"Чекам да се сретнем са Србима са Косова. Контактирао сам Мирослава Лајчака, рекао му шта мислим и завршио разговор. Мислим да су Срби били најузнемиренији", казао је Вучић за ТВ Прва, пренео је Б92 на свом сајту.

Председник Вучић слетео у Рашку

Председник Србије Александар Вучић слетео је у Рашку, јавља репортер РТС-а.

Вучић би требало да се у касарни Војске Србије састане са Србима са Косова и Метохије.

Планирано је да се састанак одржи у 15 часова. 

Срећко Софронијевић на интензивној нези у КБЦ Косовска Митровица

Стефановић и Мојсиловић на путу ка Рашки

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић на путу су ка Рашки где ће присуствовати састанку председника Србије Александра Вучића са представницима Срба са Косова и Метохије.

Др Елек: Тешко повређени Србин оперисан, стање тренутно стабилно

Др Златан Елек, директор КБЦ Косовска Митровица рекао је да је у данашњим догађајима на северу КиМ десет повређених особа.

Нису сви примљени у КБЦ, осам особа је задобило повреде од сузавца, гумених метака и шок бомби.

"Најтеже повређени је у јединици интензивне неге. Он је упуцан с леђа ватреним оружјем у пределу десне лопатице која му је потпуно поломљена, повреду крвних судова врата и метак му је изашао на предњу страну врата", рекао је Елек.

Елек каже да је урађена хитна хируршка интервенција у КБЦ Косовска Митровица, извађен је метак, заустављено крварење и налази се у јединици интензивне неге.

"Не можемо да кажемо да није животно угрожен, јесте тренутно стабилно и биће под 24-часовним надзором", рекао је доктор Елек.

Други пацијент је повређен ударцем тупом силом у пределу предње стране грудног коша, стабилно је и налази се на одељењу хиругије и ради се сва доступна дијагностика.

Изјава др Златана Елека

Епархија: Отворени акт агресије против грађана на етничкој основи

Епархија рашко-призренска позвала је на смиривање ситуације на северу КиМ и најооштрије апеловала да се полицијске снаге хитно повуку јер ситуација може додатно да ескалира.

"Употреба силе од стране албанске косовске полиције, посебно ватреног оружја, представља отворени акт агресије против грађана на етничкој основи и прети да изазове огромну безбедносну нестабилност", наводи се у саопштењу објављеном на сајту Епархије.

Епархија је апеловала и на међународне снаге Кфора и Еулекса да хитно успоставе мир и ред и заштите грађане од насилног понашања полиције, а грађане да покажу максималну уздржаност.

"Поводом јутрошње акције Косовске полиције на северу КИМ, при чему је употребљено насиље против српских грађана, Епархија рашко-призренска изражава највећу забринутост и позива на смиривање ситуације. Према подацима болнице из Северне Митровице најмање једна особа српске националности је рањена ватреним оружјем од стране полиције, а медији саопштавају да је број повређених већи", указала је Епархија.

Борељ позива на хитан прекид насиља

Високи представник ЕУ Жозеп Борел поручио је да су једностране акције косовске полиције на северу Kосова и Метохије неприхватљиве и позвао на моментални прекид насилних инцидената.

"Једностране и не-координиране акције које угрожавају стабилност су неприхватљиве", наводи се у делу Бореловог саопштења за које су европски извори потврдили да се односи на потезе косовске полиције у Kосовској Митровици и Звечану.

Поновио је да се све отворена питања морају решавати кроз дијалог Београда и Приштине.

Борељ наглашава да је ЕУ у контактима и са Београдом и са Приштином.

У седишту Европске спољнополитичке службе кажу да су интензивни дипломатски контакти са Београдом и Приштином у "пуном замаху".

Курти: Акција завршена, позивам на смирење

Из кабинета премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија саопштено је да је јутрошња акција спроведена "у циљу борбе против кријумчарења" у Приштини, Пећи и Косовској Митровици.

Курти је позвао на смирење у северном делу Косовске Митровице и рекао да је акција косовске полиције завршена.

Блокада код Рудара, на лицу места окупљени грађани и остаци на стотине чаура

Блокиран саобраћај камионима на магистралном правцу Митровица-Лепосавић код места Рударе. Барикада је од неколико камиона а ту су и окупљени грађани.

Недалеко од њих остаци неколико стотина чаура које је испалила полиција.

Полиција се повукла у своје базе. 

Петковић: Десетине повређених, Курти превршио сваку меру

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је, на ванредној конференцији за новинаре, рекао да су десетине људи повређене. Тешко је повређен, односно погођен из ватреног оружја Срећко Софронијевић, рођен 1985. године, коме се у хируршкој сали у Косовској Митровици боре за живот, наводи Петковић.

Нагласио је да је до овога довело "дивљаштво" Аљбина Куртија, који је, како је истакао, превршио сваку меру.

"Ово је већ седми пут да припадници Росу упадају на север Косова и Метохије и сукобљавају се са голоруким српским народом. Повод за ову акцију јесте наводно некакво кријумчарење робе. Заправо када видите да су цела Косовска Митровица и Звечан засути рафалима од стране Росу, јасно вам је да је реч о намери психопате Албина Куртија да произведе сукобе много ширих размера", оценио је Петковић.

Показујући слике заплењених паковања сокова и чоколадица, упитао је да ли је то кријумчарење робе због које Росу упада са оклопним возилима на север Косова и Метохије, и ствара једно готово ратно стање.

Навео је да су Росу кренуле ка Техничкој школи у Косовској Митровици, али да је храбри голоруки српски народ успео да одбрани тај део Косовске Митровице и отера припаднике Росу, који су се онда повукли у базу Белведере у јужном делу Митровице.

"Такође, наши људи окупљени у Звечану, успели су под рафалима које су трпели, да отерају Росу из центра Звечана, где су упадали у магацине, у приватне куће. Они су упадали у апотеке, за њих је кријумчарење робе то што се продају лекови у апотекама", истакао је Петковић.

Када су се вратили у базу Белведере, додао је Петковић, шест оклопних возила је поново кренуло на север Косова и Метохије.

"И ту их је наш народ поново спречио и то код места Рударе, где је био велики окршај, тако што су јединице Росу нападале и бојевом муницијом", навео је директор Канцеларије за КиМ.

Аљбин Курти жели да изазове кризу и освоји север, оценио је он. "Позивам Кфор и међународну заједницу да реагују и зауставе лудило Аљбина Куртија. Ако Кфор није способан да реагује и заштити српски народ, има ко ће", поручио је Петковић.

Обраћање Петра Петковића

Напето на северу КиМ, трагови сукоба на улицама Звечана и Митровице

Трагови сукоба видљиви су на улицама северне Косовске Митровице, неколико возила је запаљено.

Ситуација је мирна али напета, блокирана је централна раскрсница у северном делу Косовске Митровице. Специјалне јединице које су раније данас кренуле према северном делу града вратиле су се у базу.

Сукоба је било и у Звечану, полиција је користила сузавац и шок-бомбе, али из ватреног оружја је рањен младић српске националности. Он је пребачен у болницу у Косовској Митровици где лекари покушавају да му изваде метак из предела леђа.

Немира је било и на путу према Зубином Потоку. 

Извештај Андрије Игића

Вучић се упутио у Рашку на састанак са Србима са КиМ

Председник Србије Александар Вучић упутио се у Рашку на хитан састанак са представницима Срба са Косова и Метохије.

Састанак ће се одржати у 15 часова.

У Звечану је рањен Србин и он се тренутно налази у тешком стању.

"Повреда је нанета ватреним оружјм, устрељен је у пределу грудног коша. Повређена му је лопатица и ребро, спремамо се за операциону салу како би му извадили метак. Он се налази на интензивној нези и у тешком је стању", рекао је хирург Златан Елек, директор КБЦ Косовска Митровица.

Брнабић: Позивам међународну заједницу, Кфор и НАТО да хитно реагују

"Позивам међународну заједницу, НАТО и Кфор да хитно реагују и зауздају Аљбина Куртија. Ситуација је више него драматична и ово је последњи тренутак у којем је неопходна јасна реакција како би се зауставила лудачка политика коју спроводи Приштина", рекла је премијерка Ана Брнабић, поводом најновије ситуације на КиМ.

Овакво понашање је превршило сваку меру и доводи нас на ивицу хаоса, истакла је Брнабићева.

Петковић: Још једна провокација Куртија, обавестио сам Лајчака

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић оценио је да је јутрошња акција косовске полиције још једна провокација премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија пред локалне изборе и додао да је о томе обавестио специјалног известиоца ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Косовска полиција упала и претресала градске апотеке, пословни, стамбени простор, складишта робе у Северној Митровици и проверавала царинску документацију.

Петковић је за Телевизију Хепи рекао да је такво понашање Приштине превршило сваку меру и додао да Курти сваким својим потезом покушава да продуби кризу.

"Док ми све решавамо дијалогом имате Куртија и друге који кризама решавају ствари како би заузели север Косова, што им је опсесија. Покушавају да криминализују север", рекао је Петковић и додао да власти у Приштини последњим потезима покушавају да компензују понижење које су претрпели последњим договором у Бриселу.

Смирује се ситуација у центру северне Митровице

Ситуација у центру Косовске Митровице се смирује, грађани се полако разилазе, а највећи део полицијских снага се изместио ка Бошњачкој махали и тзв. истичном мосту који води ка јужном делу града.

Главна раскрсница у северном делу града и даље блокирана камионима.

Интервентна јединица и у Звечану

Припадници интервентне јединице косовске полиције налазе се и у суседној општини Звечан.

Блокиран је пут који води ка насељу Рударе у близини моста, а повремено се из тог правца чују детонације. 

Више аутомобила оштећено, један запаљен

Више аутомобила је оштећено, а један је запаљен у Северној Митровици на раскрсници између Средње техничке школе "Михаило Петровић Алас" и Бошњачке махале.

Косовска полиција: Започета акција у борби против кријумчарења робе

Косовска полиција се огласила саопштењем у којем наводи да је у "раним јутарњим часовима започела полицијске операције у циљу реализације стратешких циљева на спречавању кривичних дела, посебно у борби против кријумчарења робе".

Како се наводи у саопштењу, "акција се спроводи у региону Приштине, Пећи, Јужне и Северне Митровице".

"Све полицијске радње спроводе се у координацији са надлежним тужилаштвима и судовима, а односе се на провере и претресе на различитим локацијама као што су куће, стамбени, пословни простор, складишта робе. Као резултат интензивних акција и професионалних радњи косовске полиције и царине, до сада је заплењена разноврсна роба која служи као материјални доказ", тврди се у саопштењу.

Због протеста грађана, полиција је у једном тренутку употребила сузавац и шок-бомбе, а градом су одзвањале и сирене за узбуну.

"Упадају у магацине, продавнице, апотеке не раде, изводе акцију на своју руку и без консултација и припреме са полицијом у северном делу Митровице", рекли су РТС-у очевици.

Навели су да су полицијски инспектори у цивилу, уз пратњу наоружане полиције, у северни део стигли из јужног дела Митровице.

Косовска полиција се огласила саопштењем у којем наводи да је у "раним јутарњим часовима започела полицијске операције у циљу реализације стратешких циљева на спречавању кривичних дела, посебно у борби против кријумчарења робе".  

Читај ми!