недеља, 22.11.2009, 12:27 -> 12:38
Трајне последице због неисправне хране
Дугорочни озбиљни здравствени проблеми, укључујући отказивањe бубрега, парализу, епилептичне нападе и менталну ретардираност, нарочито код млађих особа, могу бити последица уноса неисправне хране.
Неисправна храна најчешће изазива дијареју и повраћање, али у два до три одсто случајева може да остави дугорочне последице, нарочито код млађих особа, показао је извештај америчког Центра за истраживање и превенцију болести изазваних храном из Пенсилваније.
Стручњаци центра су утврдили да пет најчешћих патогена присутних у храни може да изазове и доживотне компликације, укључујући отказивањe бубрега, парализу, епилептичне нападе, оштећења слуха и вида, као и менталну ретардираност.
Процењује се да од нечега што су појели сваке године оболи 76 милиона становника САД, од којих се око 325.000 задржава на болничком лечењу, а 5.000 умре. Око 50 одсто оболелих је млађе од 15 година.
Од 2006. године у САД су, између осталог, бележене масовније заразе кикирикијем, паприкама, млевеним месом, спанаћем и разним другим уобичајеним прехрамбених производима.
Амерички експертски тим анализирао је последице заразе најчешћим патегенима: кампило бактеријом, ешерихијом коли серотипа О157:Х7, листеријом моноцитогенес (listeria monocytogenes), салмонелом и токсоплазмом (Toxoplasma gondii).
Осим дијареје, повишене температуре, стомачних грчева, муке и повраћања, утврђено је да кампило бактерија може да изазове Гилијан-Баров синдром - најчешћи узрок парализе у САД. Такође може да доведе и до артритиса, инфекције срца и крви.
Ешерихија коли серотипа О157:Х7 може да изазове синдром хемолитичке уремије, што је водећи узрок отказивања бубрега код америчке деце.
Листерија, која убија једну од пет заражених особа, доводи се у везу са инфекцијама мозга и кичмене мождине, које могу довести у озбиљну неуролошку дисфункцију или смрт.
Салмонела може да изазове реактивни артритис - болан облик артритиса који умањује радну способност и квалитет живота.
Деца чије су мајке заражене токсоплазмозом, изазваном паразитом из хране, могу да постану ментално заостала, разрока, а у неким случајевима и да ослепе.
„Осим пет најчешћих, у храни може да се појави више од 200 патогена који изазивају различите последице, а те последице могу да се спрече", изјавила је члан тима др Тања Робертс.
Према речима директорке Програма за нешкодљивост хране Сандре Ескин, 2009. година је почела избијањем болести изазване кикирики бутером и његовим продуктима.
Од обољења је умрло девет, а оболело више од 700 људи у 46 америчких савезних држава.
„Породице не би требало да чекају на безбеднију храну", рекла је Ескинова нагласивши да је неопходно унапређење регулативе која се односи на безбедност хране.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар