четвртак, 05.11.2009, 07:30 -> 08:28
Масна храна подстиче депресију
Истраживање британских научника потврдило је да масна храна подстиче депресију, док свеже воће и поврће, као и месо рибе делују превентивно и смањују ризик од развоја тог поремећаја, пише Британски журнал за психијатрију.
Депресивно стање може бити последица уноса одређених намирница, тврде након завршетка истраживања британски стручњаци са Универзитетског колеџа у Лондону.
Стручњаци су желели да провере тврдње да маснија храна може довести до појаве депресије.
У експерименту су учествовале две групе људи од којих је једна конзумирала природну храну, а друга индустријску.
Утврђено је да је код припадника групе који су се хранили природним намирницама ризик од пада у депресију био за 26 одсто мањи него код групе која је конзумирала индустријску храну.
Ризик од појаве депресије код тих испитаника износио је чак 58 одсто.
Истраживање је показало и да конзумирање велике количине свежег воћа и поврћа, и рибе може да спречи појаву депресивног стања.
Аутори студије објављене у Британском журналу за психијатрију навели су да се та појава може објаснити присуством велике количине антиоксиданата у воћу и поврћу која делује заштитно.
Осим тога, високи ниво полинезасићених масних киселина садржаних у риби, које стимулишу церебралну активност, такође могу да делују превентивно против депресије.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар