Читај ми!

Планирао убиство принца Чарлса „зато што није риђокос“

Један десничарски фанатик који је мислио да је маргинализован због риђе косе, планирао је да убије принца Чарлса у нади да ће његов црвенокоси син Хари постати краљ, чуло се данас на суђењу у Лондону.

Марк Колборн (37) из Саутемптона, града на југу Енглеске, оптужен је за припремање терористичких напада неколико месеци пре хапшења у јуну 2014. године, преноси Танјуг.

У бележници коју је запленила полиција, Колборн наводи да жели да убије „црнокосе људе“, конкретно принца Чарлса, рекла је тужиља Анабел Дарлоу пред судом Олд Бејли у Лондону.

Колборн у својим белешкама такође говори о расној мржњи према не-Аријевцима и према систему и органима државе, навела је Дарлоуова, а пренео Би-Би-Си.

Оптужени се поредио се Андерсом Берингом Брејвиком, норвешким екстремистом који је 2011. убио 77 људи.

Током суђења у понедељак, Дарлоуова је рекла да је Колборн себе доживљавао као „маргинализовану личност, унижавану од друштва“, због своје беле пути и риђе косе.

Он је претраживао интернет у потрази за експлозивом и набавио хемикалије неопходне за прављење смртоносног отрова цијанида, а такође је купио маске, филтере, пластичне шприцеве и латекс рукавице.

„Тражим велику одмазду, масовни терористички напад, који ће скренути пажњу на наш бол, не само мој већ и моје браће широм света“, написао је Колборн.

Колборн је ухапшен пошто је његов полубрат открио хемикалије и белешке у породичном дому у Саутемптону и позвао полицију, навео је АФП. Он демантује све оптужбе које му се стављају на терет.

Као најстарији син краљице Елизабете Друге, принц Чарлс је директни наследник престола. Други у реду за престо је његов старији син Вилијам, а иза њега његово двоје деце, Џорџ и новорођена беба Шарлот. 

Хари, Вилијамов црвенокоси млађи брат, пети је у реду за престо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи