Читај ми!

Преминуо Че Геварин и Пикасов фотограф

Швајцарски фотограф Рене Бури, најпознатији по црно-белим портретима револуционара Ернеста Че Геваре и сликара Пабла Пикаса, преминуо је јуче у Цириху у 81. години.

Мартин Пар, председник агенције „Магнум фото“, чији је био вишегодишњи сарадник, рекао је: „Бури је био један од највећих послератних фотографа и један од најбољих људи које сам упознао, човек који је имао способност да исприча приче и забави нас“.

Рођен у Цириху 1933. године, Бури је као тинејџер 1946. очевом камером забележио посету британског премијера Винстона Черчила. „Његов“ Черчил стоји у колима са отвореним кровом, а маса поред пута је мрља насупрот британског лидера.

После студија направио је фото-документарац о глувонемој деци у Цириху који је под називом Додир музике за глуве објавио „Лајф магазин“, када је Бури имао 23 године.

Често је фотографисао уметнике укључујћи скулптора Алберта Ђакометија и архитекту Ле Корбизијеа. Позив да вечера са Пикасом 1957. резултирао је серијом интимних портрета сликара.

Путовао је по целом свету, посетио је Блиски исток, Азију, Латинску Америку где је на Куби 1963. снимио чувену фотогтафију Чеа са цигаром у зубима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи