Читај ми!

Путину 12 задатака и упала мишића за рођендан

Свој рођендан Владимир Путин није прославио уз свећице удобно заваљен у дому, већ шетајући по сибирским планинама. Мало је претерао пошто га, како каже, и два дана после шетње боле мишићи. Са друге странe, у Москви је одржана изложба слика где је руски председник представљен као Херкул који решава 12 задатака.

Руски председник Владимир Путин рекао је да је на рођендан препешачио скоро девет километара у сибирским планинама.

„За мене је пре два дана (када је напунио 62 године) био дан шетње. Пешачио сам планинама скоро девет километара. Све ме још боли“, рекао је Путин отварајући седницу председничког Савета за развој физичке културе и спорта.

Владимир Путин је у уторак разговарао и са више страних лидера, међу којима са белоруским председником Александром Лукашенком и јапанским премијером Шинзом Абеом, који су му честитали рођендан, пренела је агенција РИА новости.

Путин је на рођендан узео слободан дан да би прославио рођендан у сибирској тајги која се, према речима његовог портпарола, налази на 300-400 километара од најближег насеља, а прославе њему у част организоване су и на другим местима у свету.

Светски медији су раније објављивали слике на којима је Путин приказан током лова, риболова, док јаше коња, и то често го до појаса.

У главном граду Чеченије, Грозном, хиљаде људи је носило 600 метара дугу заставу Русије улицама града.

Председник Чеченије Рамзан Кадиров написао је на свом налогу на Инстаграму да је Путинов рођендан прославило 100.000 људи.

Поглавар Руске православне цркве, патријарх Кирил, честитао је Путину рођендан речима да је „његово вођење државе постало саставни део националне историје“.

Руски медији су на својим сајтовима објавили фотографије са изложбе у Москви, под називом – „12 задатака Владимира Путина“ на којима је руски лидер приказан као чувени антички јунак Херкул који се бори против западних сила, које су приказане као змије и чудовишта.

Рођендан се славио и у Њујорку, где је обожавалац Путиновог лика и дела отворио радњу са мајицама са његовим ликом.

Иначе, Путин је рођен у Лењинграду (данашњи Санкт Петербург) 7. октобра 1952. године.

Његова мајка Марија Ивановна Путина била је радница у фабрици, а отац Владимир Спиридонович Путин био је регрутован у Совјетску морнарицу да служи на подморници почетком 1930-их, а касније је служио у НКВД-у, у саботерској групи током Другог светског рата.

Владимир Путин је имао још два брата која су рођена средином 1930-их – један је умро неколико месеци након рођења, а други је подлегао дифтерији током опсаде Лењинграда.

Деда Владимира Путина, Спиридон Путин, био је лични кувар Владимира Иљича Лењина и Јосифа Висарионовича Стаљина.