Читај ми!

Пен и Стоун: Чавез је био шампион сиромашних!

Познате холивудске личности Шон Пен, Оливер Стоун и Мајкл Мур, јавно су изјавиле да жале због смрти председника Венецуеле Уга Чавеза, називајући га „херојем који је пружио отпор сулудој политици САД“ и „шампионом сиромашних“.

Холивудске звезде и осведочени поштоваоци Уга Чавеза, рекли су да жале због његове смрти, описујући га као „великог хероја" и „шампиона сиромашних".

Глумац Шон Пен, који је упознао Чавеза 2007. године у Венецуели, жали због тога што покојни председник Венецуеле није уживао заслужено поштовање у САД.

„Грађани САД изгубили су пријатеља за кога нису ни знали да га имају, а сиромашни људи широм света су изгубили шампиона", истакао је Пен у изјави за Холивуд рипортер.

„Изгубио сам пријатеља, био сам благословен што сам га имао. Моје мисли су са породицом председника Чавеза и народом Венецуеле", додао је Пен.

Редитељ Оливер Стоун, који је у документарцу Јужно од границе овековечио Чавезово председавање и успехе политичара левице широм Јужне Америке 2009. године, рекао је да ће лидер Венецуеле бити упамћен као шампион сиромашних.

„Пријатељу мој, почивај у миру који си заслужио", поручио је Стоун.

Јавни израз саучешћа упутио је и Мајкл Мур, аутор филма Фаренхајт 9/11, који је упознао Чавеза на филмском фестивалу у Венецији 2009. године.

„Уго Чавез је рекао да нафта припада народу. Он је користио нафту по цени од два долара да елиминише 75 одсто екстремног сиромаштва, обезбеди слободну здравствену заштиту и школовање за све. То га је учинило опасним. САД је одобрио пуч против њега, иако је он демократски изабран председник", написао је Мур на свом Твитер профилу.

Мур је још додао: „Пре него што су нас повели у рат у Ираку, амерички медији били су заузети навијањем за збацивање Чавеза. Америци су 54 земље широм света дозволиле да хапси и мучи осумњичене за тероризам. Захваљујући Чавезу, Латинска Америка била је једина која је рекла 'не'", пренео је британски Гардијан.

Уго Чавез је преминуо у 58. години, у војној болници у Каракасу, после двогодишње борбе са раком.

На челу Венецуеле био је 14 година и био је први у низу левичарских лидера, који су дошли на власт у Латинској Америци у последњој деценији.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи