Читај ми!

Приповедање музикон на реситалу Бориса Гилтбурга у Коларцу

Израелски пијаниста Борис Гилтбург представио се београдској публици на концерту у Великој дворани Коларчеве задужбине. Реч је о наставку концертног серијала у оквиру којег Коларчева задужбина представља еминентна имена светског пијанизма и промовише Стенвеј клавир, јединствен по свом изузетном квалитету.

У музичком свету познат по богатом и стилски разноврсном репертоару који изводи, али и као један од водећих извођача Рахмањинових дела, Борис Гилтбург је реситалом на Коларцу, београдску публику водио кроз музичке стилове 19. и 20. века. На програму су била дела Шопена, Равела и Прокофјева.

„Главна идеја вечерашњег реситала је приповедање музиком. Равелова дела су инспирисана Бертрановим песмама, он их је звао поезијом музике. Прокофјев је базирао своју музику на Шекспировом делу Ромео и Јулија. То је дијалог два генија из 15. века. Шопенове Баладе чак и нису директно у вези са неким песмама, али је утисак приповедања веома изражен. То је, дакле, главна идеја приповедања у овом реситалу“, објашњава пијаниста.

Гилтбург осећа снажну потребу да допре до публике и изван музичких дворана, а само један од начина је његов ауторски блог под називом Класична музика за све, којим настоји да љубав и страст према музици подели са што је више људи могуће.

„Класична музика може понекад да делује одбојно и тешко јој је приступити и разумети одмах. И због тога постоји мој блог и текстови које пишем, где покушавам да прикажем један поглед изнутра ка класичној музици и да је понекад потребно мало упутства и вођења да би се приступило овом свету и уживало у њему“, истиче Гилтбург.

Своју визију, Гилтбург употпуњава текстовима, који су замишљени као својеврсни водичи за слушање, а које редовно објављује у престижним музичким часописима, у нади да класичну музику учини што пријемчивијом и нестручној публици.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво