Читај ми!

Горани Раичевић награда "Никола Милошевић"

Књига Горане Раичевић "Агон и меланхолија - живот и дело Милоша Црњанског", у издању Академске књиге из Новог Сада, овогодишњи је добитник награде "Никола Милошевић", коју додељује Радио Београд 2 за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије.

Саопштавајући своју одлуку, жири у саставу проф. др Зоран Пауновић (председник), проф. др Богдан Лубардић и проф. др Зоран Димић, нагласио је да је у питању "монолитна студија која на целовит и упечатљив начин осветљава живот и дело једног од наших највећих писаца. Чврсто теоријско упориште и јасно успостављен контекст Црњасковог ствалаштва полазишта су за критички компетентно промишљање књижевног опуса Милоша Црњанског и узбудљиву причу о његовом животу".

Горана Раичевић је редовни професор на Филозофском факултету у Новом Саду где, на Одсеку за српску књижевност, предаје Књижевност српске модерне, Поетику Милоша Црњанског, Поетику Иве Андрића и Савремене књижевне теорије.

Обимна монографска студија "Агон и меланхолија: Живот и дело Милоша Црњанског" представља круну њеног рада и резултат дводеценијских изучавања фокусираних првенствено на сам ауторов књижевни и публицистички опус, затим на анализе и тумачења мноштва студија, есеја, научних радова и књига написаних о његовом делу, али и на проучавања историјског контекста - времена и прилика у којима је Црњански живео и стварао и то на темељу архивских извора, преписке, као и свих других доступних релевантних историјских референци и историјске грађе.

Осим книге Горане Раичевић жири је у најужи избор за овогодишњу награду уврстио је и наслове "Енциклопедизам и теорија романа" Предрага Петровића, у издању Чигоја штампе и "Емпедокле - о устројству света и људској судбини" Сандре Шћепановић, у издању Академске књиге.

Одлука о добитнику награде "Никола Милошевић" донета је на јавном заседању жирија у студију Радио Београда 2, које је овај програм преносио уживо.

Горана Раичевић је двадесети лауреат награде "Никола Милошевић". Признање ће јој бити уручено у среду, 9. фебруара у Клубу Радио-телевизије Србије, на свечаности на којој ће Радио Београд 2 обележити 64 године постојања.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво