Читај ми!

Преминуо редитељ Кен Расел

Иконокластични британски редитељ Кен Расел, који је у својим смелим филмовима од музике, секса и насиља стварао потентну мешавину коју као да је директно извлачио из своје подсвести, преминуо је у Лондону.

Кен Расел, британски режисер филмова Заљубљене жене и Малер, умро је у 85. години, јавиле су данас светске агенције.

Раселов син Алекс рекао је да је његов отац мирно преминуо у недељу у болници у Лондону, након серије инфаркта.

Раселова каријера почела је биографским филмовима које је снимио за Би-Би-Си (BBC) од 1959. до 1962. Међу њима су биле приче о Бели Бартоку, Клоду Дебисију, Исидори Данкан и Дантеу Росетију.

Од редитељских почетака, Расел је показивао неконвенционалан приступ послу режисера, комбинујући историјске чињенице са посебним естетским приказом и личним печатом.

После успеха његовог филма о британском композитору Едварду Елгару из 1962, Расел добија прилику да сними први играни филм - његов деби је 1964. комедија French Dressing, а три године касније снима трилер Billion Dollar Brain, у којем главну улогу игра Мајкл Кејн.

Аутор неких од најхрабријих филмова 20. века

Филм Заљубљене жене, по истоименој књизи Д. Х. Лоренса из 1969, има огроман утицај на Раселову каријеру. Филм је постигао успех и код публике и код критике.

Заљубљене жене добиле су четири номинације за Оскара, за режију, адаптирани сценарио, камеру и најбољу глумицу. Оскар је припао Гленди Џексон, што је тој глумици помогло да постане једна од највећих звезда седамдесетих година.

Акценат на еротици у том филму, а посебно чувена сцена у којој се Алан Бејтс и Оливер Рид рву наги, подстакао је Расела да се и даље се бави сличним темама, што се види у његовим наредним филмовима, The Music Lovers (1971), The Boy Friend (1971), Малер (1974), и Листоманија (1975).

Музика имала централну улогу

Године 1975, ради на екранизацији опере Томи рок групе „Ху" (The Who). Пет година касније, снима филм Altered States, који постаје хит.

Након тога се поново окреће нискобуџетним остварењима, укључујући филмове Crimes of Passion, Gothic и Salome's Last Dance. Таква је и култна хорор-комедија The Liar of the White Worm.

Расел се Д. Х. Лоренсу вратио 1989. адаптацијом романа „Дуга", након којег снима и филм Курва. Потом је режирао ТВ филм Prisoner of Honor с Ричардом Драјфусом, као и спот за песму Никита Елтона Џона.

Кен Расел је 1992. објавио аутобиографију Altered States, а 1994. велику збирку филмских критика The Lion Roars.

Сматра се аутором неких од најбољих и најхрабријих филмова 20. века. Најчешће теме његових филмова су католичанство и његови симболи, и сексуалност која је често перверзна. Његови омиљени глумци били су Оливер Рид и Гленда Џексон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи