Читај ми!

Победници Загреб филм фестивала

Жири деветог Загреб филм фестивала је у конкуренцији од 90 филмова прогласио добитнике награде Златна колица. Највреднија награда отишла је у руке аутора аустријског остварења „Михаел“, а међу награђенима су и наслови „Кад је Намибија била град“, „Комба“ „Земља знања“, „Размена“, „На рубу Русије“.

Претпоследњег дана деветог Загреб филм фестивала, жири је прогласио победнике у такмичарским категоријама. Награде ће бити уручене на церемонији затварања смотре.

Од 90 филмова из више од 30 земаља, на деветом издању Фестивала за награде Златна колица такмичило се 11 дугометражних, 10 кратких и 13 документарних филмова, као и осам новијих кратких хрватских филмова из програма „Коцкице".

Златна колица и 4.000 евра у дугометражној категорији одлуком жирија у коме су били Петер Сушицки, Антонио Пјаца и Кристофер Гудвин освојио је аустријски филм Михаел режисера Маркуса Шлајнцера.

Посебно признање освојио је филм Размена израелског режисера Ерана Колирина.

Награду Златна колица и 1.000 евра за најбољи кратки филм освојили су немачки режисери Илкер Чатак и Јоханес Вункер с филмом Кад је Намибија била град.

За најбоље документарно остварење, жири у саставу Крис Мекдоналд, Амра Бакшић-Чамо и Тим Причард прогласио је филм На рубу Русије пољског аутора Михала Марчака, док је посебно признање добио хрватски филм Земља знања Саше Бана, који говори о протестима на Филозофском факултету у Загребу.

У селекцији „Коцкице" тријумфовало је остварење Комба Тина Жанића.

Уз такмичарске програме, организовани су бројни пропратни садржаји, од филмова за децу (Бибијада) која ове године слави пети рођендан, што је и обележено пригодном тортом, до филмова пет највећих европских кинематографија, првих дела славних данских режисера, источноевропских вестерна и дела о сексуалној едукацији.

Србију је на овом фестивалу представљао кратки филм Донт брејк мај турбофолк харт Мионе Боговић.

Директор фестивала Борис Т. Матић је у изјави за Танјуг, након конференције за медије, истакао да је задовољан одржаном манифестацијом.

„Све копије су стигле на време, сви гости, а и поред кризе и обиља фестивала у малој земљи, број посетилаца је до данас за неколико стотина већи него лане", рекао је Матић, додајући да ни атрактивни спортски догађаји нису одвратили љубитеље филма да у пет биоскопских дворана дођу у великом броју.

Фестивал ће након доделе награда затворити филм Опасна метода Дејвида Кроненберга.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи