Локална прича са универзалном поруком

Модерна трагедија о фаталној љубави, филм „Бели, бели свет“, са две награде освојене на фестивалу у Локарну, на велика врата је ушао на европску и светску сцену, каже редитељ Олег Новковић. Публика је у локалној причи успела да препозна оно универзално и да доживи неку врсту катарзе, сматра Новковић.

Редитељ Олег Новковић, чији је филм „Бели, бели свет" премијерно приказан и награђен овог месеца на фестивалу у Локарну, каже да је то био важан тренутак у његовој каријери.

Представљање на овом угледном фестивалу било је „нарочито важно за мој најновији филм, који је на тај начин на велика врата ушао на европску и светску сцену", рекао је награђени редитељ у интервјуу Танјугу.

Новковић је истакао да се тиме „отворила могућност да 'Бели, бели свет' буде примећен и да буде дистрибуиран на многим местима у свету, поготово што смо добили две награде што нам је додатни ветар у леђа".

„Бели, бели свет" је освојио награду за уметнички филм "Art Cinema Award" коју додељује међународно удружење за арт филмове Art & Essays Cinema Confederation, док је за најбољу глумицу фестивала у Локарну проглашена је Јасна Ђуричић, која је за улогу Ружице у том филму добила награду „Сребрни леопард".

Радња ове модерне трагедије о фаталној љубави догађа се у рударском граду Бору - некада симболу социјалистичког просперитета, а сада симболу пропадања и безнађа. Локална прича, међутим, није била препрека да филм одлично прихвате инострани гледаоци.

„Оно што је увек био мој циљ, а тога ћу се држати и убудуће, јесте да колико год се са једне стране бавим собом и својима, оним специфичним што је наше, одавде, с друге стране настојим да то буде универзално и то не у једном кратком периоду него заувек", нагласио је Новковић.

„То универзално је препознато од стране иностране публике, тако да су људи могли да се поистовете, да уђу унутра и да доживе одређену катарзу", рекао је редитељ.

На питање када ће српска публика видети "Бели, бели свет", одговорио је да очекује премијеру на 16. Фестивалу ауторског филма, крајем године у Београду.

Новковић је истакао да је веома добро што је Министарство културе подржало тај фестивал, путем управо потписаног Протокола о суфинансирању.

„Ауторски фестивал је, по мом мишљењу, најважнији догађај везан за филмску уметност у току једне године у нашој земљи".

„У том програму приказују се изванредни, другачији филмови, који унапређују филмску кутуру. Ауторски фестивал показује нове тенденције, у ком правцу иде филмски језик, упознаје нас са новим делима и новим ауторима", оценио је редитељ.

„То је место где је епицентар филмске уметности и аутора у Београду за тих седам до десет дана. За мене је претходних 15 година то био празник и један од најважнијих догађаја везаних за мој посао, за оно чему сам посветио живот", рекао је Новковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи