Читај ми!

Херцогов три-де документарац на „Белдоксу“

Отварање петог „Белдокса“ обележила домаћа остварења „Биба Струја“ и „Лице револуције“. Другог дана међународног фестивала документарног филма на програму је 11 наслова од којих највише пажње привлаче три-де остварење „Пећина заборављених снова“ и прича о Ајртону Сени.

На Петом Међународном фестивалу документарног филма Белдокс, који је синоћ свечано почео у Центру „Сава", данас ће у више београдских дворана бити приказано 11 филмова.

Међу њима највише пажње привлаче тродимензионални филм немачког редитеља Вернера Херцога у америчкој продукцији Пећина заборављених снова (биоскоп „Фонтана" у 19.30) и британски спортски документарац Сена у режији Асифа Капаиде (Дом омладине у 20 часова).

Филм Пећина заборављених снова је после премијере на фестивалу у Торонту 2010. године освојио бројне награде удружења критичара из Вашингтона, Њујорка, Лос Анђелеса, Ванкувера...

Идеја је потекла од чланка Џудит Турман објављеног у Њујоркеру о пећини на југу Француске, откривеној 1994. године, која крије најстарије пећинске цртеже икада пронађене. Херцог је одлучио да документује ово откриће од изузетног културног значаја.

Приликом прве посете пећини, приметио је да су цртежи насликани на неравним и избоченим површинама тако да при треперавој светлости ватре делује као да се крећу. У томе је препознао дубоке корене филма и прве покушаје човека да створи покретне слике.

Стога је одлучио да своје остварење сними у три-де техници, да би што верније гледаоцима дочарао утисак који је имао праисторијски човек.

Сена је филм о животу и смрти троструког светског шампиона Формуле 1, Бразилца Ајртона Сене, возача који је био сензација осамдесетих година прошлог века и постао легенда после трагичне смрти у својој 34. години.

Остале су упамћене његове речи: „Када возим, ја одлазим у другу димензију".

Редитељ Капаида није био љубитељ ауто-трка, али је „заронио" у архиве снимака Формуле 1 и 2010. године створио изузетан спортски документарац који је постао један од најгледанијих документарних филмова у последње две деценије.

Остварење приказује свет добијених и изгубљених битака на тркачкој стази, свет славе, гламура и пркоса, али изнад свега личност прослављеног спортисте и његову енергију која је доминирала у архивском материјалу.

Пројекције се одржавају и у Дворани културног центра Београда, Дому културе „Студентски град", као и у Новом Саду, а фестивал траје до 9. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи