Читај ми!

Први филм награђен Оскаром враћа се у биоскопе

Неми филм који је пре 83 године освојио првог Оскара, „Крила“ Вилијама А. Велмана, од 16. маја поново на репертоару биоскопа у САД. Академија је овом остварењу доделила чувену златну статуету и за специјалне ефекте.

Крила (Wings), први филм у историји кинематографије који је освојио Оскара, ускоро ће се поново наћи у биоскопима.

Како преноси Би-Би-Си, Крила, једино немо остварење које је, пре овогодишњег тријумфа Уметника, награђено Оскаром за најбољи филм, потпуно је обновљено поводом 100-годишњице филмског студија „Парамаунт".

Реч је о ратном филму, снимљеном 1927. године, у којем главне улоге тумаче Клара Боу, Чарлс „Бади" Роџерс и Ричард Арлен.

Режирао га је Вилијам А. Велман, а на првој свечаној додели награда Америчке филмске академије, одржаној 1929. године у хотелу „Рузвелт" у Холивуду, освојио је два Оскара - за најбољи филм и специјалне ефекте.

Филм Крила је прича о двојици борбених пилота у време Првог светског рата који се заљубљују у исту девојку.

Био је то један од првих блокбастера, који је приказиван током две пуне године у свим већим градовима, са звучним ефектима извођеним уживо иза сцене. Остао је посебно упамћен по сценама ваздушних борби и полунаге Кларе Боу.

У тренутку када је филм освојио престижну статуету, на инаугуралној свечаности доделе Оскара, звучни филмови су већ у потпуности засенили нему уметност.

Обновљена верзија Крила биће приказивана од 16. маја у 50 биоскопа у САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи