Читај ми!

„Ово није Калифорнија“ на „Белдоксу“

Панк бајка о пријатељству и одрастању у Источној Немачкој, „Ово није Калифорнија“, биће приказана на петом „Белдоксу“. Редитељ документарца о групи младих скејтбордера, Мартен Персиел, биће гост овогодишњег фестивала који се одржава од 4. до 9. маја.

Филм немачког редитеља Мартена Персиела Ово није Калифорнија, панк бајка о пријатељству и одрастању у Источној Немачкој, биће приказан на предстојећем „Белдоксу", а аутор ће бити гост Београда, најавили су организатори петог међународног фестивала дугометражних документараца.

Персиел даје до сада невиђен и неспецифичан приказ живота у Источној Немачкој, кроз призму скејтерске субкултуре.

Комбинујући архивске снимке и интервјуе деценијама након пада Берлинског зида, аутор на јединствен начин доноси атмосферу једног доба.

Ово није Калифорнија прати три тинејџера и њихово сазревање обликовано љубављу према скејтборду и животом у специфичним временима.

Филм доноси другачији поглед на живот у Источној Немачкој и удаљава се од уобичејених мрачних стереотипа везаних за период 70-их и 80-их година прошлог века.

Скејтборд је био симбол слободе, независног и неспутаног америчког духа, рок и панк музике односно свега чему се владајући режим жестоко противио.

Ипак, група младих ентузијаста успева да се успротиви опресивном систему, скејтборд постаје њихов излаз, начин живота и пут ка слободи.

Персиел је уз много тешкоћа остварио своју идеју. Са почетним буџетом од свега 3.500 евра успео је да започне снимање и уз помоћ приватних донација заврши филм.

Муке су се очигледно исплатиле и филм је кренуо на светску турнеју.

Приказан је на фестивалима у Остину, Палм Бичу, Нешвилу, Минхену и другима, а на фестивалу у Берлину освојио је награду жирија у категорији „Перспектива немачког филма".

Аутор је познат и као велики путник, обишао је Енглеску, Шпанију, Бразил и Филипине, радећи, тражећи инспирацију и склапајући пријатељства.

Резултат су четири документарна филма, бројне рекламе и музички спотови. Након што се вратио у родни Берлин, снимио је филм који представља врхунац његове каријере, о нечему што је и њему самом блиско.

Пети „Белдокс" биће одржан од 4. до 9. маја, а Ово није Калифорнија је на програму 6. маја у биоскопу Фонтана и Дому омладине, као и 7. маја у Дворани културног центра и Дому културе Студентски град.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи