Читај ми!

Први аплаузи за „Устаничку улицу“

Уочи београдске премијере, 13. марта, домаћи филм „Устаничка улица“ приказан је на специјалној новинарској пројекцији и поздрављен аплаузима. Политички трилер у режији Мирослава Терзића, у којем глумац Гордан Кичић дебитује као продуцент, дуго је припреман - с обзиром на једну од најосетљивијих тема на овим просторима, суђења за ратне злочине.

Екипа филма „Устаничка улица" има разлога да буде задовољна јер стоји иза добро и темељено урађеног, сложеног и веома важног друштвено ангажованог филма у српској кинематографији.

Прича о животу људи који раде одговоран посао концентрисана је на лик младог тужиоца, који у Специјалном суду за ратне злочине добија наизглед затворен и застарео случај с почетка 90-тих.

Професионални изазови, истрага, извођење доказа и сам процес, уцене, личне драме тужиоца и окривљеног.

„Били смо пуно на суђењима, гледали смо те случајеве и схватили смо да у свим тим стварима нема апсолутне истине. Цео тај бекграунд тог рата нас је заправо занимао", објаснио је Гордан Кичић, глумац и продуцент.

У другачијој од досадашњих улога, главног јунака убедљиво игра Кичић, по чијој је замисли настао сценарио који су писали Ђорђе Милосављевић и Никола Пејаковић, уз подршку новинара Филипа Шварма. Реч је о фикцији заснованој на реалности.

„Ми смо желели да побегнемо од било какве идеологије, политике и да направимо филм о људима", став је редитеља Мирослава Терзића.

„Устаничка улица" окупила је звучна глумачка имена: Предрага Едјуса, Петра Божовића, Радета Шербеџију и Уликса Фехмиуа у улози одбеглог припадника паравојне формације који живи под лажним именом.

Из личног угла главних јунака остављен је простор да се прикаже шта се догађало и шта се дешава око нас.

„Нас у овом филму нисту занимали екстреми, већ мали обични људи којима је рат дошао на кућни праг и који нису имали било какво право на избор", додао је глумац Уликс Фехмиу.

„Устаничка улица" подстиче на размишљање. После биоскопске дистрибуције, и филм и серија стижу на РТС.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи