Завршен 40. Фест

Премијером домаћег филма „Доктор Реј и ђаволи“ Динка Туцаковића, и уручењем награде за најбољи филм у такмичарском програму „Европа ван Европе“, у Центру „Сава“ завршен јубиларни 40. Фест. Фестивал, на којем је приказано 73 филма, имао је рекордних 102.000 посетилаца.

Филм Доктор Реј и ђаволи враћа нас у шездесете године прошлог века, када је познатог америчког редитеља Николаса Реја у Београд довео тадашњи директор „Авала филма" Ратко Дражевић, са амбициозним плановима, који нису реализовани, јер је Реј био у уметничкој и животној кризи.

Истинита прича о његовом боравку у Београду доста је нејасна, што је оставило простор да се измаштају евентуални догађаји.

Филм у коме главне улоге играју британски глумац Пол Мареј и Драган Бјелогрлић, сећање је на време када су на овим просторима крстарили Орсон Велс, Френсис Форд Копола и други филмски великани.

„Оно зашта се ми боримо овим филмом, јесте да схватимо да смо имали једну од водећих европских кинематографија и да имамо још увек тај креативни потенцијал", рекао је Динко Туцаковић.

„Садашње време и време о коме говори Динков филм се толико разликују, да просто можемо са једном дозом сете и жали да говоримо о времену када се тадашња држава Југославија озбиљно бавила кинематографијом", рекао је Драган Бјелогрлић.

Последњи дан „Феста" обележио је победнички филм програма „Европа ван Европе" Бедуин руског редитеља Игора Волошина, који је оставио јак утисак на фестову публику, али и на међународни жири.

Савремена бајка приповеда о томе докле је мајка спремна да иде, зарад љубави према ћерки која је на самрти.

„Идеја мог филма је била да покажем све проблеме савременог друштва кроз причу о мајци која покушава да обезбеди много новца, како би спасила своју ћерку. То јесте слика суровог друштва, где су зло и све недаће помешане", рекао је Игор Волошин.

Традиционално и жири критике „Фипресци Србија" прогласио је најбољи филм Феста. То је Авр финског редитеља Акија Каурисмакија, који софистицирано критикује проблем имиграције у Француској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи